ESA Esan Kirjapaino Oy:n henkilöstölehti lokakuu 1988Kirjoitelmiani Etelä-Suomen Sanomien henkilöstölehteen
Esalaiseen vuonna 1988, "pää-/toimittajakaudeltani"...

Raimo Kaarna, Purokatu 18, 15200 Lahti raimo.kaarna@sci.fi

Ennustajaeukkoilua

Kehittyykö viestintä ?

Uutisvälineet ovat viime aikoina nousseet uutisiksi, Laatunen ostelee laatulehtiä, Viestintäkehitys viestittää kehittävänsä viestintää - Sinun rahoillasi, pääministeri on huolissaan maakunnallisten sanomalehtien itsenäisyydestä, toimittajat menevät aamulla töihin lltalehteen ja poistuvat illalla töistä Aamulehdestä, ex-esalainen Kuikkakin panee Suomen Kuvalehdessä lehtimaailman asioita mallilleen…

Mitä sitten on tapahtumassa ?

Ketjuuntumista ja keskittymistä, päämääränä on tietenkin kannattavuuden lisääminen, suurempien voittojen saaminen omaan taskuun. Ilmiö on tuttu kaikilta aloilta. Viimeistään ensi vuosikymmenellä Eka ja SOK Iyövät hynttyyt lopullisesti yhteen, leipomot, kahvipaahtimot, vaatetusteollisuus, kuljetukset on jo yhdistetty, seuraavaksi tulevat yhteiset nimikyltit marketteihin ja tavarataloihin. Teollisuudessakin fuusioita tapahtuu jatkuvasti - jopa yli valtakunnan rajojen. Lahtelainen rautakauppa ilmoittelee kaupallisissa lehdissä ostelevansa toimintalinjaansa sopivia vähittaismyymälöitä, pienet rakennusliikkeet joutuvat suurten helmoihin jne.

Miksi itsenäisyydestä luovutaan?

Taskulaskin- ja tietokonemiehet tekevät ahaa-havaintoja: kalliit rotaatiot pyörivät vain osan päivästä, yhteisostoilla saa paperinkin edullisemmin, sama toimittaja voi tehdä jutun useisiin lehtiin, yksi yhteinen markkinointiorganisaatio voi myydä tilauksia ja ilmoitustilaa kymmeneen lehteen yhden sijasta. . . Lyhyesti: pidemmälle viety automaatio - vähemmän väkeä - pienemmät palkkakulut, suuremmat ostot - isommat alennukset, vähemmän päällekkäisiä toimintoja - rahaa säästyy ja voitot kasvavat !

Aikakauslehtipuolella vain muutama merkittävä kustantaja

Yhtyneet Kuvalehdet, A-lehdet, Sanoma, Lehtimiehet ja jokunen pienempi. Lehdet painetaan kilpailijan kanssa yhteisesti omistetussa painossa, henkilökuntaa on lehteä kohti muutamia kymmeniä satojen sijaan, ilmoitus- ja levikkimarkkinointiakin tapahtuu yhteisyrityksen kautta, sulassa sovussa. Tai tapahtui - nyt yhteistyö rakoilee . . .

Sanomalehtipuolella keskittyminen on Suomessa tuore ilmiö

USAssa muutama suurin lehtitalo julkaisee 50 - 100 eri sanomalehteä kukin. Robert Murdochilla on sanomalehtia Australiassa, USAssa, Englannissa, hän omistaa satelliitti-tv-kanavia, radio- ja tv-asemia jne. Meillä otetaan nyt ensiaskeleita samaan suuntaan. Aamulehti-yhtymään kuuluu yli tusina lehtiä: Aamulehti, Pohjalainen, Koillis-Lappi, Kurun Sanomat, Nokian Uutiset, Suur-Keuruu, Koillis-Häme, Raahen Seutu, Uusi Suomi, Kauppalehti, lltalehti, Kauppakamarilehti, Optio ja Rakennus-Suomi.

Turun Sanomat osti hiljattain Salon Seudun Sanomat (hinta n. 70 miljoonaa mk) suojatakseen reviiriään tamperelaisten uhalta. Helsingin Sanomat on mukana Kotkan lehtiuudistuksessa ja ehkäpä Sanomien Varkauden tai länsi-Suomen painossa tullaan tekemään muitakin "omia" maakunnallisia lehtiä lähivuosina.

Mihin viestintä kehittyy ?

"Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen" väitetään Ahti Karjalaisen aikoinaan laukaisseen. Pitkällä tähtäimellä sanomalehtialan kehityksen ennustaminen ei ole kovin vaikeaa. Pienet talot menettävät itsenäisyyttään, suuret suurenevat, nopeat syövät hitaat.

Ensi vuosituhannella merkittäviä sanomalehtitaloja on vain muutama. Helsingin Sanomat julkaisee useita sanomalehtiä myös länsi- ja itä-Suomessa, Aamulehti ja Turun Sanomat ovat yhdistyneet taistossa pääkaupunkilaisia vastaan, Maakunnan Ykköslehdet on osakeyhtiö, joka julkaisee yli kymmentä lehteä, paikallis- ja työväenlehdetkin ovat ketjuuntuneet yhteisomistukseen, rotaatioiden harvat omistajat "kustantavat" myös useimmat ilmaisjakelulehdet. Loputkin sanomalehtityypiset julkaisut ovat sidoksissa suurtaloihin painosopimusten kautta.

Painokonekanta pienenee

Rotaatioiden määrä putoaa romahdusmaisesti, mutta koot kasvavat. Keskisuuret "siviili"kirjapainot lakkautetaan, jäljelle jää vain muutamia suurpainoja, loput painotyöt tehdään omatarve"painoissa" tietokoneiden ja lasereiden avulla.

Lehdet postin apajille

Yhteisjakeluorganisaatiot keräävät rahaa myös aika kauslehtien jakamisella, saavat omia jakelukustannuksiaan alemmiksi, syövät postin leipää, fuusioivat suoramainosjakeluorganisaatiot itseensä.

Sähköisiä viestimiä tulee lisää, mutta niissäkin tapahtuu keskittymista. Suuret sanomalehtiketjut ovat suurimmat omistajat myos radio- ja tv-yrityksissä. Samat toimittajat tekevät juttuja lehtiin, radioihin ja televisioon. Työpaikkojen määrä vähenee, suuryritysten kannattavuus lisääntyy.

Paperitehtailijat sijoittavat tulevaisuudessa voittomarkkojaan paperin jatkojalostukseen, graafiseen teollisuuteen. Suuret painolaitokset sijoittuvat entistä useammin paperinvalmistuksen yhteyteen, suurimpien osakesalkkujen omistajien määräämille paikkakunnille.

Vakavaraiset keskisuuret lehtitalot pyrkivät turvaamaan itsenaisyytensä rönsyilemällä muillekin viestinnän tai tietojenkäsittelyn aloille. Esakin on jo monessa mukana, Etelä-Suomen Sanomat, Ita-Häme, Kuusankosken Sanomat, Uusi Lahti, Ukko-Pekka, Lahden Kaapeli-Televisio, Päijät-Visio, Systla, Top Press ovat meille tuttuja. Useat ympäristön paikallis- ja ilmaisjakelulehdet siirtyvät painoasiakkaista omaan omistukseen osaksi rotaationomistajien viestintäimperiumia!

Tietotoimistojen uutiset saadaan pian valmiina sivuina elektronisessa muodossa - latojia tai taittajia ei enää tarvita jatkokäsittelyssä. Juttukokonaisuuksia ostetaan sarjakuvien tapaan sivukaupalla valmiina suoraan julkkiskirjoittajien omistamilta yhtiöiltä. Tänä syksynä perustettiin Viestintä Teema Oy, joka myy juttuja Etelä-Suomen Sanomien lisäksi Turun Sanomille, Savon Sanomille, Kalevalle ja Etela-Saimaalle. Kirjoittajakuntaan kuuluvat mm. Jan-Magnus Jansson, Pertti Sorsa, Eeva Kuuskoski...

Pessimismiä vai optimismia? Sen ratkaiset Sinä. Työ vähenee, vapaa-aika lisääntyy. Elintaso saattaa laskea, mutta elämäntaso nousee. Muista, etta aika on rajallinen Iuonnonvara. Elä rikkaasti, sitä et kadu koskaan!

Pablo Carna

Lue myös huhtikuun 1988 pakinani !


Jotkut visioistani ovat jo toteutuneetkin... 1989 helmikuussa heittäydyin 'vapaaherraksi', Itä-Häme on painettu Lahdessa jo muutaman vuoden ajan, hiekoitussoraa saa Mukkulan entisestä roskanpolttolaitoksesta, väkeä on vähennetty... rk