ESA Esan Kirjapaino Oy:n henkilöstölehti huhtikuu 1988Kirjoitelmiani Etelä-Suomen Sanomien henkilöstölehteen
Esalaiseen vuonna 1988, "pää-/toimittajakaudeltani"...

Raimo Kaarna, Purokatu 18, 15200 Lahti raimo.kaarna@sci.fi

Neron?leimauksia & hullut?telua

Luova hulluus on nyt suurta muotia. Anna Sinäkin mielikuvituksesi lentää . . . Voit vakavalla naamalla ehdotella miltei mitä tahansa - jo seuraavassa "esalaisessa". Kohteena joko lehti tai Lahti, tai molemmat. Pane heti mietintämyssy päähäsi, tai lähetä ehdotuksesi ilman ennakkosensuuria, ajattelemattomasti!

Miljoona markkaa vuodessa ilmaista rahaa - ilman investointeja!

Kelpaako kellekään? ESS saisi omansa nuijankopautuksella ja kertaheitolla, koko "loppuelämänsä" ajan, joka vuosi . . . Helsingin Sanomat laskuttaa kokosivustaan 5400 palstamillimetriä, ESS vain 4320 pmm. Miksi HeSalle pitää suoda 25 % kilpailuetu, siirrytään kaikki ykköslehdet luokitteluissa ilmoituksissa 10-palstaisuuteen ! Asiakkaiden aivopesu on jo aloitettu kympin riveillä ja ammattiosoiteilmoituksilla.

Mistä miljoona markkaa vuodessa ?

llmoitusten osuus lehden kokonaissivuluvusta on noin kolmannes, ilmoituksista vajaa puolet on ennen tekstiä ja tekstin jälkeen. Säästöä tulee lähes 20 % paperikuluissa, painoväreissä, filmeissä, pelleissä, jotain jopa postikuluissa . . . Laskentaherrat laskekoot tarkat markat!

Pilvenpiirtäjä Business Cityyn!

Käännetään Suomen Chicagon maine negatiivisesta positiiviseksi! Rakennetaan 100-kerroksinen pilvenpiirtäjä Teivaanmäen kylkeen entisen peenpuhdistamon paikalle. Torni olisi ensimmäinen ja ainoa koko Suomessa. Huipulle voisi sijoittaa vaikka Päijät-Vision lähetysstudiot, kerroksiin kaikki kisavieraat ja kilpailijat, lehdistön edustajat, turistit, Vesijärven purjehtijat jne. Eivät pääsisi vieraspaikkakuntalaisetkaan eksymään, kohti tornia vaan...

Businessmies Business Cityyn kyläpäälliköksi

Ovat Joensuussa potkimassa kyläpäällikköään päähän nerokkaasta rahankäytöstä. Heikkilä tienasi kaupungille muutaman millin osakekaupoillaan, palkkiona oli haaste oikeuteen. Rämäkkä businessmies tekisi ihmeitä Lahdessakin, kaupungin imagoon sopisi uusi kyläpäällikkö kuin pilvenpiirtäjäa Veskun rantaan.

Small is beautiful - pieni on kaunista

Ympäri maailmaa sanomalehdet ovat pienentäneet sivukokoaan, broadsheetin sijaan painetaan eurotabloideja tai tavallisia tabloideja. Yllätetään lahtelaiset, painetaan 28-normaalisivuisen lehden sijaan huomenna 56-sivuinen tabloid-ESS ja kysellään ylihuomenna mielipiteet uudistuksesta. Ainakin meikäläisen aamuruuhkaisessa kahvipöydässä mahtuisi tabloidlehteä paremmin levittelemään . . .

Fuusioidaan Ranuan sukelluspaatti ja Tampereen akvaarioplanetaario vedenalaiseksi Vesijärveen!

Rakennetaan venesatamaan tulevan pilvenpiirtäjän viereen vedenalainen läpinäkyvä "kuntopolku" satamasta Enonsaareen— Messilään—Mukkulaan. Lasitehtaan työllisyys tulee turvatuksi vuosituhannen loppuun asti ja riittää ahvenilla ihmettelemistä, kun tuijottelevat valaistuissa lasiputkissa kuljeskelevia turisteja ja kuntoiluhulluia . . .

Oma rotaatio Ukko Pekalle Heinolaan - vai tehtäisiinkö päinvastoin ?

Kotkan, Kouvolan ja Haminan päivälehdet painetaan samoilla koneilla, Hesari painaa Maaseudun Tulevaisuuden, Aamulehti osti Pohjalaisen ehkä pian painaakin - mutta Esassa on jokaisella sanomalehdellä oma rotaationsa ! ! ! Säästyisikö investointimarkkoja tärkeämpään jos "pikkuveli" painettaisiin Lahdessa?

Kaupungin pienoismalli käsityöläistaloon

Veronmaksajana hämmästelen sitä, etta muutaman satatuhatta markkaa maksanut Lahden pienoismalli kerää pölyä jossain viraston nurkassa ja samaan aikaan kaupungin osittain omistama käsityöläistalo kumisee tyhjyyttään. Talon aulassa on ainakin tuplamääräa joutilasta tilaa tälle 100 m2 vaativalle rakennelmalle ja miltei kaikki lahtelaiset asioivat kadun toisella puolella, turistit bussilasteittain naapurissa Askotalossa.

Hiekoitussoraa Mukkulan roskanpolttolaitoksesta !

Ei voi olla totta ! Eikä olekaan vielä... Paikallisen päivälehden yleisönosastossa on taitettu peistä hiekoitussiilon sijoituspaikasta, Kariniemeen, Jalkarantaan, milloin minnekin... Kariniemen kasvattina (1947-60) vastustan jyrkästi lapsuudenmaisemien pilaamista, "Zeppeliinin kallio" on jo rakennettu, "sahan puoli' karsittu, huvipuisto ja kesäravintola hävitetty, puliukot karkotettu... Joitakin kulttuuriarvoja pitäisi sentään suojella Lahdessakin !

Lahden "kyläsaari" Mukkulassa lopetti toimintansa saastepäästöjen vuoksi vuosi pari sitten, kipataan kesällä tupa täyteen hiekoitushiekkaa ylätasolta ja talvella haetaan lastit alapuolella sijaitsevan pihan kautta, pohjoisen tiepiirin työkoneetkin ovat jo valmiina pitkin pihamaita.

Aikakausilehtien tilausprovisiot Esan pussiin!

66 608 lehdenlukijaa on tottunut lehtimaksunsa meille lähettämään, rasti ruutuun ja lehti tulee... Lisätään rastittavaksi lomakkeille kaikki suosituimmat aikakausilehdet - provisiot sadastatuhannesta lehtitilauksesta (2/talous?) lienevät jo vaivan arvoiset? Vaikka "väärällä lähettäjänimellä", perustettavan sisaryrityksen kautta?

Rikkaat maksakoot - köyhät halvemmalla

Jenkeissä, mainonnan mallimaassa, sanomalehdet rahastavat valtakunnallisilta yrityksiltä jopa 40 % enemmän ilmoitusmillimetriltä kuin paikallisilta ilmoittajilta. Suomessakin ilmoittajien rikkain viidennes — valtakunnalliset — maksaa hieman enemmän, sillä useimmissa lehdissä tekstihinnat ovat kalliimpia kuin luokiteltujen ilmoitusten hinnat. Leveämmästä palstasta voitaisiin meilläkin periä leveämpi hinta, jos et- ja tj-ilmoituspalstaa kavennettaisiin, ja sehän merkitsisi taas kannattavuuden kasvua. Hyi, hirveää...

Tyhjenikö pajatso ?

Ans kattoo ny... Neron?leimauksia vai hullut?telua??? Mieti itekses ja pane paremmaksi. Heti seuraavassa numerossa, jos uskallat. Minä ainakaan en uskalla omalla nimelläni tämmöisiä kirjoitella, joten lähdetään tästä luovaan työhön. Tulee taas kaikenaikaa tota luntakin . . .

Pablo Carna

Lue myös lokakuun 1988 pakinani !


Jotkut visioistani ovat jo toteutuneetkin... 1989 helmikuussa heittäydyin 'vapaaherraksi', Itä-Häme on painettu Lahdessa jo muutaman vuoden ajan, hiekoitussoraa saa Mukkulan entisestä roskanpolttolaitoksesta, väkeä on vähennetty... rk