5.3.2012 18:43

Lyseon opettajat

Tervehdys, lyseolainen Raimo Kaarna!

Netissä osuin sattumalta sivulle, jossa kyselit(aika kauan sitten) , josko joku tunnistaisi muutamia "nimettömiä" opettajia. Taidan olla tapani mukaan auttamattomasti myöhässä, koska kuvan julkaisusta lienee jo yli kaksikymmentä vuotta. Lienevätkö puuttuvat nimet koskaan selvinneet? Mielenkiinnosta rupesin selvittämään muutamia minullekin oudohkoja kasvoja. Miesten rivistöstä tunnistan varmasti vanh. lehtorin Viljo Norman Heinin(5), joka opetti matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa 1941-55. Artturi Tähtinen muuten kuoli v. 1951 ja sitten Antti Raipala valittiinkin rehtoriksi. Nro 10 on fil. kand. Vilho Arkima, joka opetti minullekin matematiikkaa muistaakseni 3. luokalla.

Törön vieressä oleva mies voisi ulkonäöstä päätellen olla Hugo J. Teivaala (kauppaopiston rehtori), joka kävi lyseossa opettamassa pikakirjoitusta. Minulla on lyseon 50-vuotismatrikkeli, jonka perusteella vain oikeastaan hän tulee vuosiluvut huomioon ottaen kysymykseen. Oma muistikuvani hänen ulkonäöstään tukee arveluani. Albert Siven ei ollut lyseossa enää 1950-luvulla. Nro 8 voisi olla yliopp. Erland Sundqvist, joka opetti minullekin matematiikkaa 1. luokalla. Matrikkelista ei löydy oikein muutakaan sopivaa ehdokasta. Hänelle piti kertoa maanantaisin aina vitsi, josta saattoi saada markan, jos se oli kyllin hyvä. Muistini mukaan vain Niemelän Juti sai kerran sen markan.

Naisista tunnistan varmasti vain fil. kand. Kerttu Nyqvistin (5), joka opetti tuohon aikaan ruotsia ja englantia. Nro 3 on melko varmasti fil. maist. Lyyli Isoranta (saksa, englanti). Taimi Lahden (monokkeli) kuva on mainitsemassani matrikkelissa. Nro 1 on jotenkin tutun näköinen, mutta en tunnista. Matrikkelin ilmoittanat vuosiluvut huomioon ottaen kysymykseen tulee oikeastaan vain fil. kand. Terttu Vartiainen (luonnonhistoria ja maantieto), joka opetti lyseossa juuri vuodet 1953-54.

Vanhoja kouluun liittyviä juttuja on joskus mukava kaivella. Lähetänpä nyt kaiveluni tulokset sinulle, vaikka se jo onkin ehkä myöhäistä. Jos niin on, siirrä ne sitten mappi ö:hön.

Ystävällisin Terveisin

Markku Laasio