50-luvun jääkiekkojoukkue Savunsyöjät, pelitapahtumien muisteluita nyt vuonna 2012... Asian selvittelyyn osallistuivat myös ex-lahtelaiset jalkapalloilijat Seppälän veljekset (LPM 1955), kuvakin lienee heidän arkistoistaan ? Itse 'sekaannuin' asiaan, koska mainitsin Savunsyöjät jutussani www.lahtelaista.net-sivustollani

Jääkiekkojoukkue Lahden Savunsyöjät Kuusankoskella

-----Alkuperäinen viesti----- 
From: Pentti Valokari 
Sent: Saturday, February 02, 2013 3:02 PM 
To: mseppala@welho.com ; elja.seppala@saunalahti.fi ; 
signal@sci.fi ; pasi.mennander@finhockey.fi ; 'Heli Yrjanainen' 

Subject: RE: FW: Puhti-Savunsyöjät? 

Hei vielä,

Löysin Urheilumuseon arkistosta kauden 1957-1958 ottelupöytäkirjan
maakuntasarjan pelistä Kuusankosken Puhti-Savunsyojät joka on päivätty
12.1.1958. Ottelu päättyi 4-4 ja Puhdin viimeisen maalin tekijäksi on
merkitty Ilmari Kahisaari. Tämän viimeisen maalin numero 4 on ympyröity eli
se ei ole ollut "normaalilla " tavalla tehty. Soitin varmistukseksi Hannu
Paanaselle ja kysyin muistaako hän miten peli päättyi. Vielä 55:n vuoden
jälkeen hän pystyi heti vastaamaan että "peli päättyi 4-4 kun Savunsyöjien
Laine ystävällisesti tasoitti pelin tekemällä oman maalin".

Eli eiköhän tämä nyt ole selvää, 6-vuotiaana kaukalon reunalla lumikasan
päällä seisoessani näkemäni "hauska" tapahtuma on tosi.

Yst. terv.
Pentti

From: Pentti Valokari Sent: Wednesday, January 09, 2013 4:52 PM To: signal@sci.fi Subject: RE: FW: Puhti-Savunsyöjät? Hei,
nyt olen saanut luotettavasta lähteestä vahvistuksen tapahtumalle joka jäi pikkupoikana mieleeni.

Kuusankosken Puhdissa 1950- ja 1960-luvulla pitkän jääkiekkopelaaja- ja valmentajauran tehnyt, nyt 80 vuotias Hannu Paananen muistaa tapahtuman selvästi.

Puhdin ja Lahden Savunsyöjien välisessa ottelussa Kuusankoskella, Naukion montun kaukalossa, 50-luvun puolenvälin jälkeen pelatussa ottelussa oli Laine-niminen Savunsyöjien pelaaja 3. erässä istunut jäähyllä maalivahtien vaihtaessa erän puolivälissä päitä. Päästyään jäähyltä oli Laine (Hannu Paananen muistaa senkin että pelaajalla oli punainen pystytukka) saanut kiekon, pujotellut kenenkään estämättä kohti omaa maalia ja tehnyt komean maalin ylänurkkaan. Tajuttuaan mitä oli loppujen lopuksi tehnyt, oli Laine jättänyt kentän ja varusteensakin jälkeensä ja häipynyt paikalta.

Ilmeisesti kyseessä on ollut Pentti Laine (ks. oheinen kuva). Vaikka tapahtuma nyt tuntuukin hauskalta, niin on se varmaan ollut kova pala silloiselle pelimiehelle.

Naukion montun kaukalo oli lähellä silloista kotiani n. kilometrin päässä ja kiekko-ottelut siellä olivat juhlatapahtumia pikkupojalle. Talvella sinne piti päästä aina luistelemaan.Isäni oli kirjoittanut isoäidilleni kirjeen, jossa mainitsee: "Pentti tuli tänään yksin kotiin Naukion montun kaukakolta". Kirjeen päiväyksen perusteella olin silloin muutamaa päivää alle kolmevuotias.

Yst. terv.
PenttiValokari


-----Original Message-----
From: mseppala@
Sent: 9. tammikuuta 2013 11:06
To: elja.seppala@
Cc: Pentti Valokari
Subject: Re: FW: Puhti-Savunsyöjät?
Hei,
Jonkinlainen juttu kulki aikoinaan siitä, että Laineen Punu olisi joskus tehnyt oman maalin kuvatulla tavalla. Siitä vitsailtiin, mutta todenperäisyydestä ei ole tietoa. Lajiakaan en muista. Punun jääkiekon peluusta en myöskään minulla ole tietoa. Itse en poikasena harrastanut kiekon kanssa pelailua muuten kuin jalkaisin liukkaalla Vääksynkadulla (sittemmin Kolkankatu), maaleina olutkorit.
Terveisin,
Markku Seppälä
Quoting elja.seppala@
Kiitos kyselystä, ei valitettavasti ole tietoa. Yhden Savunsyöjien lumisadeottelun muistan nähneeni, mutta nimiä ei ole tullut mieleen. Reippaan jääpallomatsit mestaruussarjassa olivat 1950-luvun alkupuolella yleisempää talvikatsottavaa.

j n e

Markun kanssa samassa LPM:n jalkapallojoukkueessa pelasi Punu Laine, tiedossani ei ole, pelasiko hän myös jääkiekkoa. Etunimeäkään en muista. Laitan tämän viestin tiedoksi Markulle.

Parhain terveisin,
Elja Seppälä


From: Raimo Kaarna [mailto:signal@sci.fi]
Sent: 7. tammikuuta 2013 20:02
To: Pentti Valokari
Subject: Re: Puhti-Savunsyjät?
 

Kiitti emailistäsi, Pentti Valokari;

Olen pian seitsemänkymppinen (s.1943) ja koko ikäni Lahdessa asunut.. Muistelen 50-luvun alussa käyneeni katsomassa Savunsyöjien harjoittelua nykyisen Lahden jäähallin vierellä hiihtostadionin lähellä, kenttä oli ulkoilmassa ja vain laidat ympärillä. Pelaajilla ei ollut mitään kypäriäkään ja yksi heistä on jäänyt lapsen mieleen, vanttera punatukkainen pystytukkainen Punu (tai Pumu, sukunimeäkään en muista), hän oli rautakauppa Alstan myyjä, hyökkääjä. Luistimet jalassa kävimme vain Kisapuiston pesäpallokentälle jäädytetyllä luistinradalla rusettiluistelemassa, vähän jääpallomailalla sohimassa ja lyseon aikoina liikuntatunneilla.
j n e


From: pasi.mennander@finhockey.fi
 Sent: 7. tammikuuta 2013 14:15
 To: Pentti Valokari
 Subject: Re: Puhti-Savunsyjät?
Tervehdys Pentti,

Kiitos viestistäsi - olipa mielenkiintoinen tarina!

Jääkiekkoliiton arkisto siirrettiin 90-luvulla Urheiluarkistoon, joten en pysty vahvistamaan, onko pöytäkirjaa tallella vai eikö ole. Arvaukseni on, että ei löydy. SM-sarjasta on tallella pöytäkirjoja 60-luvun alusta ja epäilen vahvasti, olisiko alemmista sarjoista dokumentteja tallella, varsinkin, jos menee 50-luvun puolelle. Mutta tämä on tosiaan arvaus.

Savunsyöjät-nimi viitannee kuuluisaan kanadalaiseen Smoke Eaters -joukkueeseen, joka edusti maataan 60-luvulla kahdesti MM-kisoissa ja kävi myös Suomessa pelaamassa. Aiheesta tarkemmin täällä: http://www.historicsmokeeaters.ca/

Pasi Mennander


Pentti Valokari kirjoitti 6.1.2013 kello 19.01:
Hei,
muistelen olleeni katsomassa jääkiekko-ottelua Kuusankosken Puhdin ja Savunsyöjät-nimisen joukkueen kesken joskus 50-60 luvun taitteessa Kuusankoskella, Naukion montun kaukalossa.

Kolmannessa erässä maalivahdit vaihtoivat päitä yhden pelaajan ollessa jäähyaitiossa. Kun palaaja pääsi jäähyltä, hän sai sai kiekon, luisteli maalille ja pisti sisään. Valitettavasti se oli oma maali. Ei ollut huomannut maalivahtien vaihtaneen päitä. Muistaakseni se oli Savunsyöjien pelaaja. Suomensarjan tai maakuntasarjan peli?

Löytyykö arkistoistanne vahvistusta tälle, olen itse ollut siihen aikaan alle 10-vuotias.

Onko teillä tallessa tuon ajan ottelupöytäkirjoja?

Yst. terv.
Pentti Valokari