Tällä sivulla pidän päiväkirjaa, esitän omia mielipiteitäni rakkaasta kotikaupungistani Lahdesta, ajankohtaisista asioista ja tapahtumista, muistelen menneitä vuosikymmeniä...
Välillä napsin digillä valokuvia, haastattelen tuttujani, rupatellaan, otetaan kantaa ja parannetaan maailmaa !!!

Sisällysluettelo 2019-2002


* Sivuston tekijä * Kotikaupunkini
* Kalamarkkinat * Laituritanssit
* Taidetta, autoja * Hollolan kirkolla
* Suomen ja * Maailman sanomalehdet
* Vilkaise pääsivustoni - signalpenpals.net
* Oletko keräilijä - globalcollectors.net
* Kirjeystäviä 1960-2018 - penpalclubs.net
* Kommentit tänne !
Sivun aukeamisen nopeuttamiseksi olen pistänyt kunakin vuonna kirjoitetut jutut omalle sivulleen. Klikkaa linkkejä ja vilkaise muistelut.
2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002


Keskiviikkona helmikuun 20. päivänä 2019

Nämä tulitikkuetiketit haimme Nokelaisen Heikin kanssa suoraan tehtaalta vuonna 1952

Heikki oli luokkakaverini Kivimaan kansakoulussa ja kävimme Vesijärvenkadun lopussa sijaitsevan Lahden tulitikkutehtaan ikkunan takana etikettejä pyytämässä. Heikin isä sieppasi kourallisen ihka uusia liimaamattomia etikettejä ja ojensi ne avoimen ikkunan kautta meille, isoja arabiankielisiä vientietikettejä Jeddahiin Saudi-Arabiaan, kotimaisia SOK:n myymälöihin Sammatissa, Teutjärvellä, Sulkavalla, Taivasssalossa och Bärosundsissa. Omat etikettini olen hamsteriluonteena tallettanut 'arkistoihini' ja kävin viime yönä ne sieltä kuvattavaksi ja skannattavaksi hakemassa. 'Heikistä aika jätti jo yhdeksän vuotta sitten' kirjoitti hänen siskonsa Irja Koivunen nähtyään toisen luokan luokkakuvamme 'Lahti kuvin ennen ja nyt'-sivustolla eilen.

Tämä teksti ja kuva on lainattu Lahden Kaupunginmuseon sivuilta. Nykyään tiloissa toimii Pro Puu -yhdistyksen toimintakeskus. Pro Puu -galleria on katutasossa sijaitseva kaunis ja ilmava tila, jossa voi järjestetään erilaisia tilaisuuksia - näyttelyitä, konsertteja, juhlia ja seminaareja ym.


Tiistaina helmikuun 19. päivänä 2019

Kuva: Lahti kuvin, ennen ja nyt - Jukka Pätynen

Punatiilitoimisto

19022019 Tapio Strandberg

Sain kannustusta kirjoitukseen kauppaneuvos Saariselta. Aloin jälleen kaivata punatiilitoimistoa. Toki olen siitä jo kirjoittanut, ja useimmin se sijaitsee entisessä Raute-korttelissa. Niin kovin on kenkäni kiinni siinä miljöössä, että irti en pääse.

Nyt kelpaisi aijempaa aikomusta pienempi toimisto. Vaikka miltei siihen osaan jossa se oli kerran, ja ikkunasta näki koko teollisuuspihan kuin myös Lahden Vaaka-rakennuksen, varastojakin. Nyt ei trukit jyrrää, ei työväki kampeudu töihinsä. Piha nähteni aina miltei tyhjä. Jokin henkilö ylittää laajan pihan ja katoaa S-Markettiin, tai pois sieltä. Aurinko paistaa, niin kuin ennenkin. Ehkä en nyt pyytäisi sihteeriäkään. Vain yksi huone modernissa kunnossa ja sen ikivanhan punatiilen harmonia.

Olen kokenut sen korttelin sitoneen minut. Olen palvellut siellä Mustakallion sukua kaiken työikäni. Tavannut tuhansia ihmisiä. Jotenkin omistan rahtusen sen korttelin oikeuksista. Todella paljon ihmiskohtaloita oli edessäni ja kaikki silloisen metalliteollisuuden työsuhdeongelmat ja onnikin. Minun perheeni oli tavallaan ne ihmiset, joiden kanssa sain tehdä työni. Tehtävieni levittäydyttyä koko kortteliin, aloin myös omistaa sitä. Ei montaa ihmistä ole, jolla on ollut samat oikeudet liikkua aivan kaikissa rakennusten osissa.

Kuljetan sen paikan henkiä muassani. Jopa kummeksun, kun joskus saan aterioida Wanhassa Valimossa, ja sen henkilökunta ei lainkaan näe, missä joukossa olen saapunut ravintolasaliin. Kenties jotakin siitä asiasta tuli julki, kun jouduin videokuvaan, alasaleissa ja sitten, yläkerran kabineteissä, kun n. 1,5 vuotta sitten tehtiin filmiä: Lemmen Latu. Jokin osa minua on siihen pantu julki... Kansalaiset sanoivat sattumoisin kohdatessaan: Mitäs filmitähti. No, ottoja oli kaikkiaan 5. Mitkä niistä on nyt julki. Filmi pyörii vielä määräajoin Kansantalolla. Tapio suuttui sen tekijöihin, eikä ole mennyt katsomaan.

Miten olisi jatkossa. Ilmainen lounas joka päivä, Raute-korttelissa, joko Wanhassa Valimossa, tai Lahden Vaakan entisessä koneistamossa, jossa aloitin konepajaelämäni. Ja, sitten pihan ylitse taas kirjoittamaan omaan toimistoon. On saatu aikaan myös mahdolliselle vieraalleni parkkiruutu aivan lähelle toimistoni ovea. Näin elämä voisi kukkia.


Lauantaina helmikuun 9. päivänä 2019

Pari päivää sitten sain postitse Anita Judenilta erittäin kiinnostavan kirjelähetyksen, sisältö pääasiassa 1900-luvun alkuvuosilta. Kolme valokuvaa - Kantolan sanomalehtitoimisto, Lahden kirjakauppa, työtodistus vuodelta 1923, jne. Kun menin 1966 töihin Etelä-Suomen Sanomiin, Kantola toimi ESS:n asioimistona, välitti lehtitilauksia ja ilmoituksia myymälänsä kautta. Yhteistoiminta oli alkanut jo aiemmin, sillä vuonna 1910 Kantola näyttää omistaneen Hämeenkatu 5 kiinteistönkin.

Viime vuosisadan alkupuolella muovia ei vielä oltu keksittykään, kaikki pikkutilpehöörit pakattiin erikokoisiin pahvi- ja paperikoteloihin ja Kantolan luettelossa onkin kahdeksan sivua. Myynnissä oli jopa "akkunaverhoja paperista, pakkausaskia ja osoitelippuja". Klikkaa hinnaston sivuja ja saat pakkausten koot ja muut tiedot luettavaan kokoon. Kantolan sanomalehtitoimisto on myös julkaissut hienoja postikortteja Lahdesta lähes 100 vuotta sitten.

Etelä-Suomen Sanomien 100-vuotishistoriikissa olen itse päässyt aakkosellisessa henkilöhakemistossa samalle sivulle Kantoloiden kanssa.


Lauantaina 26. tammikuuta 2019

Kikkara antoi laulusta viivan ( - )
lyseon ekalla luokalla 65 vuotta sitten...

Muille annettiin arvosana laulusta, minun todistuksestani sana laulu yliviivattiin oikein kahteen kertaan !!!! Nöyryyttävää !!!! Sen jälkeen olenkin keskittynyt laulujen kuuntelemiseen. Niin ja tietysti kirjoittamiseen ja piirtämiseen, minulle helpompaa ja mieluisampaa puuhaa... - Kuvassa osa noin tuhannen älppärin koelmastani.

Kaikki alla olevat levyt ovat lahtelaisia tai lahtelaisten tekemiä... Rajuilma, vähän harvinaisempaa, 'Piiskaa' ja muuta mukavaa... Power Records Ltd Ristin kirkon urkuria haastateltiin päivän etlarissa, heiluu ja huojuu liikaa ? Aimo Känkänen toi Urkuviikkojen ilmoitukset monena vuonna huoneeseeni... Moritz eli ESS:n toimituspäällikkö Mauri Nordberg oli työkavereitani 1960-luvulla Raulilta ostin sarjakuvia Signaliin, Mannelinin isosisko ex-vaimoni yhtiökumppani 1970-luvulla asuin perheineni Tiirismaan koulun vierellä Yrjönkadulla Lapsenlapsi aloitteli koulutiensä Lotilassa ja Tiirismaan musiikkiluokilla Lahden musiikkiluokat julkaisivat joululevynsä matkakassaa kartuttaakseen Esiintymisiä muilla paikkakunnillakin, kustannuksia syntyy, rahaa tarvitaan Ostin tätä älppäriä 50 tai 100 kappaletta ESS:n ilmoitusasiakkaille lahjukseksi Kerran kävin konserttitalolla kuoroa kuuntelemassakin... Kyllä Lahdesta laulajia löytyy, ja kuorojakin joka musiikkimakuun... Kamarikuoro esittää kamarimusiikkia, klassillista kauneutta, uutta ja vanhaa Itsenäinen Suomi, kiitos teille sotien veteraanit, muistoja rintamilta Harrasta tunnelmaa, armollisuutta mielettömään maailmaan, unohtumattomia hetkiä Taitavaa musisointia, sulosäveliä ja reippaitakin rytmejä iloisin ilmein Muistoja ja kokemuksia rajan toiseltakin puolelta, matkan pää häämöttää... Uuudempaa lahtelaista musiikkia vanhasta Lahdesta, historian havinaa Uutta tekniikka tarvitaan, tarinat ja esitykset tallennettu cd-levylle... Nastola on nykyään osa Lahden kaupunkia, harmonikat edustavat lahtelaisia Ikivihreitä säveliä ja iloista tunnelmaa, nyt suupielet ylöspäin... Heinolassa jyrää, silti Heinolakin tulevaisuudessa osa Lahtea, mutta milloin ? Kaunista ja tunnelmallista, kuorolaulua ja isänmaata, musiikkia moneen makuun Vakavampaa ja hengellistä, mutta ex-lahtelaisen johtamien lapsilaulajien esittämänä Ritva Mustonen, Liisa-Maija Laaksonen Kannaksen konvassa 1960-luvulla Kaikenlaista lahtelaista musiikkia sitä omista levykokoelmista löytyykin !!!


Torstaina 24. tammikuuta 2019

Kausi-asu Pankinportissa oli aikoinaan
yksi Lahden suurimmista muotitaloista ja
alan ilmoittajista Etelä-Suomen Sanomissa

Johtaja Kosken toimeksiannosta leiskasin liikkeen ilmoitukset vuosikymmenten ajan, ensin paperilla ja kynällä, myöhemmin tietokoneella.
- Kuva ja yrityshistoria kirjasta 'Yrittävä Päijät-Häme', 1976.


Sunnuntaina 13. tammikuuta 2019


Walleniuksen Pelle ja Lasse Lyttinen Sinuhessa 29. tammikuuta 2019, kuvaaja Raimo Kaarna

Sinuhe-kahvila Lahdessa

18122018 - Tapio Strandberg

Niinpä niin. Valitettavasti mennyt on mennyttä. Oli aika sekin, kun Mariankadulle avautui Sinuhe-kahvila. Sen suurenmoinen kiehtovuus otti vastaan kaikki ikäluokat. Ajatella. Lahdessa on aivan oma ja maailman ainut Sinuhe-kahvila. Sen kiehtova modernius otti avosylin vastaan lahtelaiset. Niinpä erityiseen nuoriso valloitti uuden kohteen oitis. Ei ollut elämää, jos ei joka ilta päässyt piipahtamaan Sinuhessa. Toki tärkeää oli kulkea Aleksia ja Rautsikkaa, muita nuoria tähyillen.

Toki. Jos, rahaa oli, niin, elokuvateatteri Häme otti valoisaan nieluunsa oikein mielellään. Jopa piipahdus aulassa oli jo kulttuuriteko. Niin vuodet vieri. Kansalainen kasvoi aikuisuuteen. Vaan, ei Sinuhe otettaan hellitä. Uudistumisestaan huolimatta, Sinuhe kiehtoo. Se suorastaan riistää ihmisen kadulta hoivaansa. Vaan, olipa aika kultainen. 1960-luvulla, kun Sinuhe hehkui nuoruuttaan, sen keskellä salia olevaan pylvääseen ilmaantui ihailijapostilaatikko. Sinne jokainen halutessaan sujautti kirjeen kohteelleen, nimimerkillä tai oikein nimellään. Iltaisin alkoi suuri jännitys, kun joukolla kokoonnuttiin selaamaan kelle on postia ja keneltä.

Niinpä, suuri Dannykin vieraili tässä kuulussa paikassa. Nuorena pojanhuiskilona nautti aivan suunnatonta mainetta nuorten keskuudessa. Siitä, rakkaana muistona siskoni Tuulakin sai Dannyn valokuvan allekirjoituksella. Se muisto on siskoni muistolaatikossa edelleen. Montako Dannyn valokuvaa saattaisi vielä löytyä Lahdesta, iloisilta ja valoisilta 1960-luvun Sinuhe-päiviltä.

Eipä tiedä Sinuhen sorjat tytöt tätäkään historian havinaa, jota me vanhat käymme katsomassa. Siinä se pylväs seisoi viime viikollakin. Ei ollut ihailijapostilaatikkoa. Ei ole ollut kymmeniin vuosiin. Vieläkö Waltari-suku itse muistaa menneen ajan??

ESS 18.4.2006 - Leipomoliike Sinuhen juuret ovat vanhassa Torikulman kahvilassa - Kalle Kivekäs Lahti


Torstaina 10. tammikuuta 2019

Olen julkaissut tällä sivustollani aiemmin useitakin taideteosten kuvia kotikaupunkimme Lahden näkymistä, grafiikkaa Vapaudenkadulta ja Rautatienkadulta, akvarellit Hämeenkadulta ja Esan toimitalosta, öljyvärimaalaukset Lyseosta, Vesijärven sataman proomuista. Hiljattain pääsin kuvaamaan toisenkin öljyvärimaalauksen Lahden satamasta...
Ystävämme Risto Ryynäsen taidenäyttely Taarastissa vuonna 2003
-
Lahden Satama, vuodelta 2010


Tiistaina 8. tammikuuta 2019

ILTALEHTI TÄNÄÄN 8.1.2019

LAHTELAISTA.NET 4.2.2011, kahdeksan (8) vuotta sitten

Mistään en mitään tiedä, mutta joskus korvienvälissä pyörii hienojakin ajatuksia?HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2019

LAHTELAISTA.NET-SIVUSTON JULKAISIJA RAIMO KAARNA UUDEN VUODEN JUHLA-ATERIALLASivun aukeamisen nopeuttamiseksi olen pistänyt kunakin vuonna kirjoitetut jutut omalle sivulleen. Klikkaa linkkejä ja vilkaise muistelut: - KAIKKI JUTUT 2018 - 2002
2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002

Käväisepä muillakin websivustoillani !

signalpenpals.net - 50.000 friends free
worldsignals.net - ads by countries
globalcollectors.net - swap anything
penpalclubs.net - penpal papers
penpalmagazine.net - more friends
lahtelaista.net - in Finnish only

VALO-CD

lahtelaista-blogi 2002-2012 - kommentoi nyt uusia sivuja !