- - - -


Maanantaina 11. joulukuuta 2023

Kaksi kulkinetta

10122020 Tapio Strandberg

Vuosiluku 1940 lopulla. Pihaan päristelee perhe Peuhkuri... Ja millä sitä tullaan? Perheellä isällä ja äidillä on polkupyörään asennettu polttomoottori. Mikä ihme säksätin? Pieni musta peltiloota etupyörän yläpuolella. Se oli enemmän smirgelin oloinen, mutta käynnistyksen jälkeen peltiloota laskettiin etupyörän kumin päälle ja menoksi. Näillä vehkeillä perhe ajeli monia vuosia. Olivat Karjalan heimoa, niin kulkemistarvetta oli helppo keksiä.

Se toinen kulkinemuoto herätti korvani kulkiessaan pikku hiekkakadullamme. Melkoisen kumma laite. Mies istuu pikkukärryn nokalla, käsissään kuin moottoripyörän ohjaimet. Niinpä, ohjainten edessä jyrrää pikkutraktori. Ihan oikein. On traktorin pyörät ja kaikki. Mikä kummajainen tämä on?

Sitä ajelee radanvartija Soikkeli Okeroisista. Hän on American uskossa ja harras mies. Tunnettua on: Radanvartija asuu valtion pienessä hirsi tuvassa, ollen resiinoineen alituisessa valmiudessa tutkia rautatien kuntoa. Lisäelinkeinona radanvartija Soikkelilla oli kaksi lehmää, lampaita ja kanoja. Peltoa kun ei lainkaan, tuli kaikki rehu kerätä radanvarsilta viikatteella leikaten ja tällä traktorikulkineella toimittaa kotiin. Radanvartijan mökki sijaitsi Liehtarin ylikäytävän ja Okeroisten pysäkin puolivälissä.

Olimme maitotinkiläisiä kahtena kesänä Soikkelilla. Kuljin maitokannuineni Metsä-Piettilän tilan läpi, Liehtarin ylikäytävän ylitse ja radan vartta Soikkeliin. Oli sallittua syötellä lampaita. Soikkelin täti kutsui sisälle tupaseen. Minulta kaiketi tiedusteltiin uutisia Kärpäsen kylästä. Vähänpä Tapio tiesi mitään. Asustimme aivan kylämme eteläreunaa ja radanvartta, yhteyksiä ei juuri minnekkään. Niinpä Soikkelin kaksiakselinen pörriäinen kesäaikaan kulki melko usein kodin ohitse. Mistä saapuikaan. Kotiin oli matkalla.


Maanantaina 11. joulukuuta 2023

Tässä ilkutaan 'Lahes täydellistä kaupunkia' Iltalehdessä, vaikka kaupunkimme markkinointimiehet - anteeksi markkinointihenkilöt - näköjään olivat unohtaneet ensimmäisestä sanasta nuo 'ään' pilkut... Aiemminkin samassa lehdessä kehuttiin kaikkea mahdollista Lahdesta, maksua vastaan tietysti. Mitä iso mainoskampanja maksoi? Tuliko paljon uusia raharikkaita veronmaksajia pääkaupunkiseudulta tänne?


Sunnuntaina 10. joulukuuta 2023

KUVA-ARKISTOKUVA

Kaukila - Tapahtumien talo

10122023 Tapio Strandberg

Kaunis mansardikattoinen koti tuossa aivan silmän alla. Valmistunut 1800- luvun puolella. Kun isoisäni muutti aivan viereen punaiseen, oli keltainen naapuri jo valmiina. Ken lie alkuperäinen omistaja. Tietämykseni aikoina sitä hallitsi VR:n mies sivutöinään. Nimi Thelen Okeroisista.

Alkoi asujamiston kirjo näkyä. Alkuun siellä asusti poliisi. Myi pontikkaa. Sitten saapui muuttoaalto, kun sota oli ohitse. Sodankäyneitä perheitä saapui 4 kpl. Piharakennukseen hra kapteeni. Päärakennukseen ylivääpeli Järvikaisla. Keskelle VR-mies Saari ja kadun puolella Laakso. Maalari ja juoppo. Rakennuksiin kuului jo mainittu ulkorakennus vuokralaisille ja sitten iso sauna, sitten melkoisen suuri liiteri. Liekkö joskus pidetty hevostakin. Maata ympärillä 4 ha. Pienoisella kummulla. Alareunassa joku paskurioja.

Vuokralaiset vaihtui. Ja isäntäkin. Karjasta saapui hra Kaukinen. Asusti miltei vuoden ja rakensi talon melkolailla uudelleen. Nouti perheensä Pohjanmaalta, vaimon ja Aulikin ja Karin. Vielä oli tiloja vuokralaisille pohjoispäädyssä ja ullakolla kaksi asuntoa. Purki piha-asumuksen. Vietettiin rymisevät syntymäpäivät. Olin jopa mukana. Vietettiin kahdet hautajaiset.

Vaihtui omistus. Kiinteistön osti lääkäri, hevos- ja lammastilan omistaja Hollolasta. Majoitti serkkunsa pohjoispäätyyn ja poikansakin. Alkoi todellinen sekametelielämä.
Yläkerran pohjoispäähän asuttautui hra Virtanen. Kärpäsen poikii. Oli linnassa heinävarkaudesta suoraan liikkuvasta junasta. Sittemmin vankilan jälkeen kunnostautui vuosiksi peltitynnörikauppiaana veljensä kanssa. Päämaja tuossa Hennalan pysäkin lepikossa.
Eteläpäässä asusti entinen nyrkkeilijä koiransa kanssa. Jokin saksan pihavahti rodultaan. Molemmille oli alkoholi mieleen.
Pohjoispään alakerrassa omistajan tuleva insinööripoika. Tapani toimi laitosmiehenä Vakiopuulla. Tunnettiin nimellä: Täystuho. Harrasteli jotain liiterissä.

Virtasella pahoja tapoja. Kun viina vähissä piti häirikköelämää. Takoi kävelykepillään lattiaa Tapanin yläpuolella. Vieras pihalla. Avasi ikkunansa ja syyti suustaan kaikki sexologian hermoasiat?

Kerran kävi niinkin. Yläkerran Virtanen lähetti koiramiehen pankkikortillaan kauppaan. Ja oitis havaitsi. Oli kadonnut 100€. Alkoi tappelus. Koiramies iski Virtasen lattiaan ja Virtanen otti keittiöveitsen esiin. Jouduin hiukan siihen soppaan osallistumaan. Virtanen saapuu luokseni kuittien kassa ja pyytää osallistumaan selvitykseen. Kieltäydyin. Sekin toteutui. Virtanen saapui silloin tällöin ovelleni. Lainaisit kananmunia. Kaikki raha taas loppu. Samoihin aikoihin lähinaapurissani asusti kaksi naista, jossa vieraili maksavia yövieraita.

Menipä Virtanen kerran sinne kylään. Alkoi availla kaapin laatikoita. Talon vanhempi nainen vetäisi Virtasta turpaan ja heitti ulos. Olivat tuttuja aiemilta ajoilta. Ja taas haudattiin... Virtanen. Koiramies karkasi Anttolaan pakoon pikkuvarkautta.

Keltaiseen taloon muutti outoa väkeä lisää. Keskimmäiseen huoneeseen mies. Kun ei aikoihin näkynyt, mentiin kurkkimaan ikkunasta. Siellä makoili lattialla.

Vuokralaiset olivat jatkossakin kovin viinaan meneviä. Kesäaikaan oli normaalia viettää alastonta juopottelua pihalla. Nykytilanne asettunut. Insinööripoika kerännee autoja. Jopa 8 kpl pihalla. Yksi nainen vain asustaa hänen lisäkseen.


Lauantaina 09. joulukuuta 2023

Jouluntunnelmaa Kiveriössä 1999

Äiti oli saanut kotiin kauniin kuusen, vakiopaikalle takan vierelle.
Ehkä minunkin pitäisi käydä aito tuoksuva kuusipuu jouluksi jostain hankkimassa?
Paikka tietenkin entinen...


Tiistaina 5. joulukuuta 2023

Pimenevässä syysillassa kaarnanpalasia...

-Vuonna 2010 - Rami ja Tupu > Kati, Kirsi ja Kiki > viulisti Lumi


Maanantaina 27. marraskuuta 2023;

Sain äsken kotiovelleni taideteoksen, Risto Ryynäsen öljyvärimaalauksen vuodelta 1985. Kaunis, rauhallinen suomalaismaisema, ehkä Kainuun suunnasta?

Haitari haikeasti soi
Purokadulla joskus kauan sitten

Kuvassa Risto ja Tuula Ryynänen puutarhassani illanistujaisissa ja viihteestä vastasi tietenkin monilahjakkuus edesmennyt taidemaalari ja pelimannimusiikin ystävä Risto. Rattoisaa oli, ehkä tyttöystäväni Raili muistaisi vuodenkin...


Torstaina 23. marraskuuta 2023;

Vuorisen Hilma

21112023 Tapio Strandberg

On Hilman päivä.
Muistelen hiukan... Tuolla silmän kantaman päässä, Turhalankadulla asusti Hilma. No, mummoja oli aivan joka puolella, mutta Hilma oli isäni ystävän äiti. Poika asusti Amerikassa. Piti kirjeellä yhteyttä isään. Kerran 1940-luvulla saapui myös Suomeen. Lapsen mieleen erityisesti jäi, kun Jouluksi aina saapui lahjapaketti Amerikasta.

Niinpä isä teki aivan lähellä asuneet lapset onnelliseksi. Meillä oli Amerikan paketin avajaiset. Muillekin lapsille ojennettiin Amerikan ihmeitä. Paketissa tietysti kahvia, tupakkaa, suklaata. Kuivattuja hedelmiä ja muuta. Näin monina vuosina.

Mutta, elää piti joka päivä. Hilma oli mm. tarpeessa halon sahaajasta. Äiti koki, että kyllä meidän Tapio tulee saahaamaan halkoja. Arvatkaapa mitä. Koulun jälkeen olisi mentävä tuonne pellon taakse, pimeään liiteriin sahaamaan halkoja. Saha huonossa terässä. Pimeää, kylmää. Lie jäänyt sahaukset kolmeen kertaan.

Hilmaa lohdutaakseen hänet kutsuttiin meille kotiin saunaan joitakin kertoja, ja tietysti Tapion lämmittämään saunaan meidän uuteen kotiin, Takalankatu 8 a. Viehättävä täti.

Hänen mökissään oli myös jatko-osa. Sanoivat siellä hra Vuorisen valmistaneen puusta jotakin. Aivan naapurissa asusti koristeveistäjä pikku mökissään. Nimi oli Liimattta.
Hilmalla toinenkin poika. Töissä Jovilla. Oli jotkut Hilma-juhlat. Tapasin heidät.

Hyvässä Hilma-kodissa ruukkukukkia ja se erityisen ihana keinutuoli. Joskus sain siihen istahtaa, kun Hilma puuhaili hellansa ääressä. Aikanaan Hilma lähti Taivaan iloon. Hieman aikuistuneena kerran talvella kuvasin Hilman kodin hankien keskellä yöllä. Todella puhutteleva kuva. Ja tietysti isän 6x9 kameralla.

Nykyisin Hilmalle pääsisi tuosta aivan suoraan. Turhalankatu saapuu miltei portillemme.


Sunnuntaina 19. marraskuuta 2023;

1980-luvulla keihäänheittoa radiomäellä

Lahden huipulla tyylinäytettään esittämässä tämän webbisivuston päätoimittaja, Raimo Kaarna. Esalaisten työkavereiden kanssa joskus irrottauduttiin raskaan työn raatamisesta, käytiin lenkillä ja Ilmarisentien uudessa saunassa ja uima-altaassa, Vierumäelläkin vierailtiin, ilmoituspäällikön mökillä Heinolan suunnassa ja levikkipäällikön kesäpaikassa Hollolassa, mukana ilmoitusosaston, latomon ja jopa toimituksenkin porukkaa. Pitihän samaan hiileen puhaltajiin tutustua...
ESS oli hyvä ja pidetty työnantaja, kaikki pitivät tuomarista ja henki oli hyvä.


Maanantaina 13. marraskuuta 2023;

Tämän rotaatiopainokonepiirroksen löysin netistä ja yritin ostaa, mutta joku oli ollut nopeampi. Ilmarisentiellä ESS:n asiakastilaisuuksissa kierrätin useita ilmoittajaryhmiä sanomalehtirotaatiossa. Painatin samoilla koneilla parisenkymmentä numeroa omia tabloidkokoisia SIGNAL-lehtiäni 1970 / 1980-luvuilla, painos 10.000 kpl tai 5.000 kpl/numero, 16-40 sivua, värikannet. - RK

Tiedon portailla

11112023 Tapio Strandberg

Olipa kerran ESS lehtipaino
Tuttavuuteni mahdollisti käynnin sen kaikissa osissa, jopa painosalissa. Niinpä ensi kerran näin kaukokirjoitimen textejä suoltuvan toimitukseen. Odotusteni mukaisesti, ei kansalle kerrota tärkeitä asioita. Nyt jonkin aikaa sain seurata uutisten suoltumista.

Se on aivan eri maailma joka meille normaalisti näkyy. Tämä ystäväni oli rento mies. Kerran omalla kadullani hän saapui ison Mersun kyydissä matkustajana. Vaimo ajoi. Ystävällä oli kiinnostusta poimia timoteitä aivan auton ikkunasta. Niin kapoinen oli silloinen Takalankatu.

Olin tutustunut hänen isäänsä. Asko Oy:n työjohtaja ja sitten jo eläkkeellä. Asui ensin nuoruuden kodissaan Kullankukkulalla. Tavatessani kerrostalossa tuossa Launeella lähellä kirkkoa. Kävimme kahvitellen laadukasta keskustelua puunkäsittelystä. Vaimonsa passaili.

Ehdottomasti aioimme tavata uudelleen. Se toteutui vain henkien maailmassa. Olin palaamassa kotiin kävellen Launeen kirkolta. Juuri sen kerrostalon oven kohdalla hänet tapasin viimeisen kerran. Henkiolento leijaili 3 m korkeudessa suurikokoisena ja puhui minulle. Tilanne ei liene kauaa kestänyt talvi-illassa. Lähdin kotiin hyvin ihmeissäni. Se oli elämäni ensimmäinen henkitapaaminen.

Asioilla on juurensa.
Tällä työnjohtajalla oli mökki Häilön saaressa Vesijärvellä. Samalla tontilla sijaitsi pikku lomamökki. Se oli vuokrattu Bengström-veturin kuljettajalle. Sattumoisin isäni puutarhatontti rajoittui hänen tontilleen. Niinpä, isä Ryti sai hänen ison veneensä lainaksi ja purjehdittiin Häilön saareen yhden sunnuntain pikkuretkelle. Kaunis päivä. Hiukan pohjaongella koetin kalastaa. Ei sujunut. Siskollani oli onki, jonka siima oli ikivanhaa. Sanotiin sen siiman oleen kalan suolta. Sisko nosti kalaa tosi joutuisaan. Sain vaihtaa onkia. Ja sama kalaonni siirtyi minulle.

Erityisen merkittävää oli paluu. Isä piipahti metsään. Toi sieltä 3 metrin nuoren koivun. Veneeseen kuului purjevarustus mastoineen, se jäi kuitenkin Köllin rantaan. Niinpä isä veisti koivun alapään veneen pohjan lossiin sopivaksi. Siis, olimme purjevene.

Lievässä iltatuulessa viiletimme lainkaan soutamatta Köllin rantaan. Taatusti olimme ainut koivupurjevene Vesijärvellä. Puuseppämestarin kertomukset elävät mielessäni, vaikka aikaa on kulunut kymmeniä vuosia.


Kaupunki nousee, Unto Pusa 1953

Kuva on ollut netissä useinkin, mutta hyvää kannattaa toistaa... Klikkaa suuremmaksi.


Joulu lähestyy, nyt on oikea aika päättää perheen joululahjaostoksista !

- Lahjavinkkini perheen miehille

Edullinen uusi pahvinen rakennussarja, kuorma-auto pikkupojille, hienot värit ja malli Miehelle tukevat eväät elämään, maukkaita nautintoja raskaan työn raatajalle...Juna tulee

07112023 Tapio Strandberg

Ja, taas kerran olin lastauttanut Rauten pihalla Vesijärvenkadulla viisi vaunua lähtemään Neuvostoliittoon. Niinpä olin avannut Sammonkadun puolen iso metalliportin, suorastaan aidan osan. Veturi toi aamulla vaunut. Ahkera lastaus suoritettu klo 14:30. Soitan VR:lle ja tilaan noudon.

Kauniissa kesäpäivässä ja kameroineni menen Sammonkadulle. Valtaisa Diedel alkaa saapua hallimme läpi portille ja kadulle. Koetan viittoilla autoilijoille ettei saa tulla.

Ei näytä olevan ihmisten mielessä. Eihän keskellä kaupunkia voi tulla junaa. Nyt se kuitenkin tulee. Huidon mitä huidon. Kukaan ei usko. En ole saanut poliiseilta mitään lippua tai apua asiaan. Kipuan lopulta ns. porsaan päälle muka saadakseni kuvakulmat oikein. Kesähousuni lahje kuitenkin jää puristukseen toisen jalan porsaanreiän vangiksi.

Kuinkas muuten. Sukellan asfalttiin Nikon edellä ja otsani perässä. Samaan aikaan veturi ja vaunujono ohittaa minut. Alan tarkastella mahdollisia vahinkoja. Rannetta särkee. Otsassani pikkureikä Nikonin kulmasta. Menen töihini.

Alan kokea melkoista särkyä yöllä. Aamulla käyn terkkaritädillä. Saan käskyn mennä kuvauttamaan. Löydän yhden kuvauspaikan kaupunginsairaalasta. Tunnin kuluttua joudun havaitsemaan: Olin väärässä paikassa. Kuvaus tehtiin. Kipsiin ja 7 viikkoa.

Tri tiedustaa mitä työtä teen. Kerroin. Oletteko oikeakätinen? No, sitten sairaslomaa ei tarvita. Voitte kirjoittaa.

Kesä kuuma ja kipsi hikoilee ja mies. Tuotekehitin kipsin kuivaukseen keinon. Hallussani oli runsaasti kuivatuspusseja. Siispä, muovipussi käteen, ja sinne kuivatuspussi. Kaksi tuntia ja kipsi kuiva. Ei kutissut.


Keskiviikkona marraskuun 8 . päivänä 2023

Lämmittäjän vala

07112023 Tapio Strandberg

Oltiinpa matkalla höyryjunalla Heinolaan. Isä ajoi sitä veturia. Minulle oli varattu halkohommia.

Tehtävänä tenderissä latoa puolen metrin koivut lähemmäs lämmittäjää. Oli kaunis kesäpäivä. Oleskellessa tenderissä, pölinä mitä melkoisinta. Viima pyöritti sahauspurua ja muuta roskaa todella riittämiin. Höykyn ja köykyn. Tenderin matka melko töyttyissyinen.

Näin isä jotakin supattavan lämmittäjälle. Lämmittäjä Lantta kutsui minut tenderin välikköön. Yht'äkkiä tempaa minun molemmat ranteeni yhteen käteensä ja astuu veturin ulkopuolelle. Tapio roikkuu lämmittäjän käsistä. Kaikenmoiset pajut ja kasvit piiskaavat jalkojani. Hiukan jännitän. Radan varsilla usein monia tolppia joka puolella. Eipä sellaisia jalkoihin osunut. Minut nostetettin tenderiin selvittämään päätäni.

Tämän valan lie isäni keksinyt. Pitäähän poikaa karaista. Heinolasta palatessa olikin polttoainetäydennyksen paikka tallien takana. Isän tilauksen mukaan rojautettiin valmiista kärryistä kaltevaa pintaa pitkin uusi määrä seuraavalle matkalle.

Seuraava matka olikin veturin vesittäminen. Sain ohjeeksi: Avaat tenderin takaosasta peltikannen. Minua kohti isä kaartaa 5" rautaputken. Kun oletan saaneeni sen aukon kohdalle isä avaa hanan.

Ei se aivan kohdalleen mennyt se suihku. Siirrän isoa metalliputkikäyrää parempaan kohtaan. Tenderi täyttyi. Alkoi jo pursuta ylitsekin. Lähdemme tallille. Veturi menee jokapäiväiseen huoltoon ja uudet lähdöt uudella miehistöllä odottavat.


Keskiviikkona marraskuun 8 . päivänä 2023

VR-matka

07112023 Tapio Strandberg

Kerran sen koin. VR kutsui palkkiomatkalle. Lähdimme rautatieasemalla isoon dieseliin.

Minne matka.
Meidät aiottiin kuljettaa Joutjärven ympäri hiilijunalla. Diesel alkaa jyristä. Matka ensin sitä entistä kapearaiteista linjaa noudatten. Alkoo maa kohota. Junanmme taakse asettuu toinen veturi. Ei riittäisi oma 3000 hv tähän mäkeen.

Niinpä kohtaamme Joutjärven rantaa. Siinä oikealla kohtaamme entisen Joutjärvi Oy:n tehtaan. Perinteistä punatiiltä kolmessa kerroksessa. Sain siellä vierailla lähivuosina. Nyt miltei ainut kalustevalmistus on leikkaussalien pöydät. Ei enään potkulautoja ja rautasänkyjä. Diedel vetää isoa hiilikuormaa. Lie saapunut Loviisasta.

Joutjärvi alkaa jäädä. Ympärille ilmaantuu ennennäkemätöntä teollisuutta. Vihdoin saavumme Lahden Voimalaitokselle joka on hiilet tilannut. Hiilet kolistellaan radan alla olevaan varastoon. Saamme hiukan kertomuksia radan vaiheista.

Kuulin Joutjärvellä. Heidän pihaansa ulottuva rautatien osuus olisi heidän kunnostettava. Eipä tehdas rataa nykyisin tarvitse. Muutama leikkauspöytä matkaa rekka-autolla. Toista oli ennen. Hyvin laajaa vientiä Neuvostoliittoon ja tavaraliikenne melkoista.


Tiistaina marraskuun 7 . päivänä 2023

Katettu resiina

07112023 Tapio Strandberg

Jopa olisi herkkua.
Saada ajaa tai matkustaa moisella laitteella. Kuten, lähteä Sibeliukselta. Körötellä Veskun rantaa. Hieman pysähtyä Jalkarannantien edustalla. Antaa katseen siirtyä pitkin ulappaa. Jopa vilkaisen taaksekin päin, olenhan matkustanut rautatiepuistossa. Koko ratapenkereen sivu täynnä suuria lehmuksia. Hieman rajaavat näkymiä Pikku-Veskulle.

Siinä edessä hurahtelee liikenne kaupunkiin ja sieltä pois. Käynnistän motoroidun resiinani, ja alan kokea Teivaanmäen seutuja. Nyt olen todella rautatieläinen. Ei muita näillä kiskoilla. Alamme olla Stadionilla. Vasemmalle jää ammattikoulurakennelmat, pallokenttäkin. Tuossa edessä kaksi harjua.

Niiden ylitse kapinan aikaan ampuivat Punaiset kaupungintaloa ja sairaalaa. Melkoinen harjun aukko.

Lähestyn Hämeenvaltatien siltaa. Toki aion sen alittaa. Aivan sen sillan juuressa kauan sitten oli vaihdemiehen koppi. Sen sai aikaan hänen vaimonsa. Olihan tilanne kiperä. Mies seisoo kesäaikaan 12 tuntia vaihdevartiossa, sillä Vesijärven kesäaikainen tavaraliikenne - Suomen vilkkainta. Niinpä, vaihdemiehén vaimo asteli asemapäällikön luo. Esitti voimalla pulmansa ja miehensä. Naisellista voimaa. Vaihdemies sai koppinsa. Suojaksi sateelta ja tuulelta.

Nyt alitamme sillan. Yllä jymisee raskas liikenne. Edessä jyrkkä mutka vasemmalle. Rata alkaa lähestyä Rautatieasemaa. Aivan mutkassa on isänikin joutunut pulmalliseen tilanteeseen. Oli viime sodan aika. Isäni ajaa vaihtoveturia ja on tulossa satamasta. Alkaa lentopommitus. Veturi pyssätään kaarteeseen.

Miehet pakoon puiden alle. Saapuu pommi. Osuu melko lähelle. Mukana ollut Suojeluskunnan miehen kivääri lentää jonnekin tuiki tuntemattomaan. Pommi osui kovin lähelle.

Mutta, nyt rauhan aika.
Ajelen hiljalleen ohitse veturitallien. Ja alamme kaartaa Tallinpassia. Ympärillä kuitenkin ensin rautatieläisten koteja koko seutu täynnä. Ja, kas. Tallinpassin toisella laidalla on uimareita paljon. Täällä rannassa oli aikaa sitten armeijan uimalaitos kaikkine rakennelmineen. Nyt jo hurahdamme Helsingintien sillan alta, ja alkaa laaja järjestelypiha- alue.

Taidan jättää ajoneuvoni tavara-aseman päärakennuksen vierelle. Siinä sen saa seuraava halukas järvimatkailuun?


Torstaina marraskuun 2. päivänä 2023

Isänpäivää englanninkielisessä tarhassa 15 vuotta sitten

Pääsin isoisänä mukaan lastenkekkereihin Saimaankadun tarhaan ja onneksi oli digikamera mukana. Isossa kuvassa meidän Lumi...


Sunnuntaina lokakuun 29. päivänä 2023

Vanhempani, Nuijamaalta kotoisin oleva Tauno Kaarna (1911-1989) ja Aune, o.s. Backlund/Aropaasi (1917-2004) Saimaan kanavan varrelta Pälliltä, avioituivat 1936 ja perustivat yhteisen kotinsa Viipuriin. Vanhempi veljeni Pertti syntyi Viipurissa jouluaattona 1937. Isäni ja hänen Eino-veljensä hankkivat kuorma-auton ja ryhtyivät autoilijoiksi. Vanhempani tulivat evakkona Lahteen ja ensimmäinen koti sijaitsi Launeella osoitteessa Launeenkatu 50. - Google kääntää vejänkielen suomeksi, klikkaa sinistä linkkiä:

Kiinnostavaa lueskella millaista elämä on nyt Viipurin suunnassa.
V I I P U R I - L E H T I
suomennettuna - gazetavyborg.ru


Torstaina lokakuun 26. päivänä 2023

Vimpsan paja

26102023 Tapio Strandberg

Lahden Kärpäsissä ainakin 1940-luvulla, tuolla lähellä hautausmaata. Se korjaili kyläläisten laitteita.

Yhden miehen alkoholisoitunut yritys. Hieman perinteitä, kun oli aikoinaan kysymys Hennalan sotilailla: Mistä saisi viinaa. Yleinen käsitys oli syntynyt: Joka talossa siä myydään. No ainakin joka toisessa. Ehkä se aika oli jo ohitse... Kuitenkin joka talossa oli tyhjiä pirtukanistereita. Jostain ne olivat tulleet.

Yhden kerran kävin Vimpsan pajalla. Äidin polkupyörästä oli petaali pudonnut kadulle. Sain ohjeeksi: Osta kaupungin pyöräliikkeestä 8 cm pätkä, jossa on oikea kierre petaalille ja vie Vimpsan pajalle. Niin tein. Odottaessa hitsaus toteutui. Mutta ai!!! Kaksi viikkoa hitsaus kesti. Oli uuden keskiöveivin hankinta ja asennus edessä.


Lauantaina lokakuun 21. päivänä 2023

Elävä tori säilytettävä

Se houkuttelee varmasti enemmän väkeä - lahtelaisia ja muualta vierailevia - kuin mikään uusi alatorille rakennettava hotellipilvenpiirtäjä. Eikös lähin hotelli turisteille ole jo Valtakulmassa ja toinen 100 metrin päässä eli Seurahuone? Pilvenpiirtäjiä näkee joka iikka näppäimenklikkauksella satamäärin vaikka heti...
- Kirppisdioja, k23 k76 k22 k60


Tiistaina lokakuun 17. päivänä 2023;

Kaarnanpalaset saman pöydän ääressä

Väkeä neljästä eri osoitteesta, äiti, isä ja tyttäret... Kuvaaja lapsenlapsi.


Kiitti, mukavaa oli.


Sunnuntaina lokakuun 15. päivänä 2023;

Puunjalostuksen lähettämössä v.1960 Oivan osia keräilemässä

Lahden Puunjalostuksen kolmikerroksinen tiilirakennus oli Saimaankadun ja Seponkadun kulmassa, tontilla oli myös matala yksikerroksinen kellertävä jäätelötikkutehdas. Pidin lyseon VI luokan jälkeen 1960-61 välivuoden ja olin muutamia kuukausia tämän huonekalutehtaan lähettämössäkin. Meitä kirjahyllyjen osien ja nippeleiden keräilijöitä oli muistaakseni kolme, kaksi pakkaajanaista, ja työjohtaja Uimonen.


Joitain muistikuviani muusta henkilöstöstä: tekninen johtaja taisi olla Ulmanen, konttoristi oli Mirkku - hän kopsutteli piikkareissaan ja tiukassa puolihameessaan tehtaanpuolelle tuomaan huonekalukauppiaiden tilausten lähetyslistat meille. Oiva-hyllystön osia kerättiin - mahonkia, palisanteria, tiikkiä, jalat, alakaapit, kapeat ja leveät hyllyt, yläkaapit, kiinnitys-/kasaamishelat, ruuvit, mutterit, kaikki pussiin.
Tehtaan toisessa kerroksessa oli muistaakseni puuntyöstökoneet, alakerroksessa viiluttamo, henkilönimiä en enää valitettavasti muista.

Tehtaan pääomistaja oli K.O. Kivekäs, ESS:n julkaisija; samaan sukuun kuuluivat Ristolan veljeksetkin, joskus tehtaalla taisi poiketa itse arkkitehti Oiva Parviainenkin... Muistan kun kerran pakkaajanaiset olivat käärineet aaltopahveihin parisenkymmentä pinnatuolia ja jouduin kuorma-auton apumieheksi viemään niitä varastolle keskustaan. Auto ajoi ESS:n toimitalon pihalle Hämeenkatu 5:een ja purimme kuorman piharakennuksen toiseen kerrokseen. En silloin toki tiennyt mitään Lahden Puunjalostuksen yhteyksistä Etelä-Suomen Sanomiin ja Kivekkäisiin.

Muutama vuosi myöhemmin Kivekkäät vaikuttivat paljonkin minun ja koko perheeni elämään, aloitin ilmoitustoimittajana Etelä-Suomen Sanomissa 1966 ja työsuhteeni jatkui vuoteen 1989, silloin ryhdyin päätoimisesti yksityisyrittäjäksi.


Perjantaina 13. lokakuuta 2023;

Karhun kanssa aamuyöllä tämän talon pihamaalla

Ikinä en ole pelännyt niin paljon kuin parisenkymmentä vuotta sitten Haukivuorella tämän Häkkisten ison punaisen vanhan maalaistalon pihalla. Oli aamuyö, kello jotain neljän tietämissä, tuli pakottava tarve lähteä kalsareissa pellon laitaan pissalle. Ovesta ulos parikymmentä metriä, ulkohuussien lähelle tunkion vierelle.

Käännyin takaisin kohti taloa, silloin pitkän punamultamaalatun aittarivin takaa löntysteli karhu talon vasemman päädyn vierelle pihatielle. Jähmetyin kuin Lootin vaimo, pidättelin hengitystäni, mitä tekisin jos karhu lähtisi tulemaan minua kohti, huussin ovellekin viitisen metriä. Karhu pysähtyi, kääntyi hitaasti pihatiellä ympäri ja lähti pihatieltä kylätielle päin. Henkäisin helpottuneena, menin taloon sisälle, en herätellyt ketään, suoraan pehkuihin kylmän hien kanssa. Tuvassa olijat nukkuivat sikeästi, samoin kumppanini Raili, minä valvoin vielä tunnin pari...


Perjantaina 13. lokakuuta 2023;

Ensilumi 8.10. ja maasta noukittuja pihapuiden omenoita

Itse jalostin äsken herkullisen lämpimäksi jälkiruoaksi...


Tiistaina 10. lokakuuta 2023;

Aamun aloitus, terveellisesti

Ensin kahvinkeittoon, kahvin jälkeen terveydenhoitoa, sitten aamun lehteä tutkimaan.
Ei enää paperista, vain netissä! Ja kuvassa oman pihapuun maukkaita omenoita.
Terveelliseltähän kansakoulun ekaluokan parini Katin taulun aamiainenkin näyttää.


Maanantaina 09. lokakuuta 2023;

LAHTI BY NIGHT...

Lahti tänään 9.10.2023 klo 21:30 - klikkaa kuva JÄTTIKOKOON, kaupungin valot loistavat kauniisti pimeässä illassa...


Itserakasta tutkiskelua...

Selailin vanhoja kuva-arkistojani ja löysin itseni noin parinkymmenen vuoden välein ikuistettuna - 1980-2000-2020 ??? Karkeita mutta suuntaa-antavia arvioita. Muuttuuko ihminen? Ja mihin suuntaan?


Ellilä

01102023 Tapio Strandberg

Tuossa se sijaitsee, Takalankatu 5 ennen, nyt lie 9. Komia hirsitalo keltaiseksi maalattuna. Lie tehty n. 1900. Sen silloiseen pihapiiriin kuului myös kahden huoneen mökki kadun laidassa. Seuraavaksi rivissä liiteri ja sitten laaja sauna. Pihan sulkee iso vajarakennus. Siinä tiloja hevoselle ja lukuisia isoja ovia tavaran säilytykseen. Sen kivijalassa laaja kivikellari. Mitä melkoisin asujamisto. Ken sen rakensi??? Sisäpihalla useita isoja koivuja. Sittemmin koko tontille kaavoitettiin kerrassaan 7 omakotitaloa. Silti ylevänä Ellilä hallitsee.

Paljon on kokenut rakennus minunkin aikana. Sen omisti myös pienviljelijä Thelen. Myi karjalanmies Reino Kaukiselle suunnilleen 1960. Hän aloitti ison remontin. Nyt vaihtui ikkunat. Keskuslämmitys öljyllä. Sauna kellariin. Ullakolle kaksi vuokrattavaa asuntoa. Toiseen päätyyn asunto vuokralle. Reino purki pihan muut rakennukset, kuin iso vaja. Koivuja kaatui. Vain yksi siinä vieläkin seisoo ja suuri on. Kaukinen hallitsi aikansa. Kiinteistön osti lääkäri, lampuri ja hevostilallinen. Vuokralaiseksi siirtyy insinööriksi opiskeleva poikansa. Muu osa täyttyi vuokralaisista. Näin se jatkuu nytkin.

Sellainenkin kohtalo oli kiinteistöllä: Siinä asui vuokralla poliisi. Myi pirtua. Ja tilanne sellainenkin. Isä Ryti meni hakemaan veljeään Adolfia lähtemään veturitalleille veturin lämmitykseen. Olisi vuoro alkanut. Se ei sopinut Aadolfille. Alkoi perättäin juoksu. Ryti juoksi kotiinsa tien ylitse. Aadolf perässä sotilastikarin kanssa. Isä sulketui keittiöön. Aadolf murtautui sisään. Ryti pakeni kammariin. Aadolf alkoi murtaa kammarin oven lukkoa tikarilla. Ryti pakeni ikkunasta ulos ja piiloutui.

Aadolf riuhtaisi Ellen-siskonsa kutomakoneesta keskeneräisen villapaidan. Siinä asussa ilmaantui talleille töihin. Tilanne rauhoittui. Molemmat palveli rautatietä. Kohta lähti Aadolf merille lämmittäjänä höyryalukseen. Kiersi aikansa. Palatessa Italiastakin, toi Hilda Maria-äidilleen marmorisen pöytäkellon. Oleskelee nyt Tapiolla perintönä. Ennen Ellilä oleskeli laajan peltonsa keskellä. Nyt siinä kasvavat nuo uudet kodit.


Sunnuntaina 01. lokakuuta 2023;

Nyt Mukkulaan rentoutumaan...

Vilkaise ensin nämä kuvat lähes puolen vuosisadan takaa ja klikkaa niitä sen jälkeen. Saat lisää muistoja mieleen, laituritanssit, risteilyt, ystäviä...


Lauantaina 30. syyskuuta 2023;

Tornator Oy Lahti

20092023 Tapio Strandberg

Se oli kuuluisa lapsuudessani. Naapurin Niemisen Martta palveli maalarina rullille. Siis, jollekin isommille kuin lankarullat. Koko toiminta perustui koivun saatavuuteen. Lie myös melko nuorista koivuista oli tarve. Niitä kuljetettiin Päijänteen saarista proomuilla. Niinpä vuotuinen tarve todella suuri. Propsikoossa ne pinottiin tehtaan viereiselle laajalle kentälle. Aivan radan vierestä alkaaneet kolme metriä korkeat ristipinot peittivät koko alueen.

Lankarullien tuotanto perustui plokattaviin koivupöllin pätkiin. Siinä 5 cm paksuja. Siitä iso määrä plokkaajia ne lävisti koneella rulla-aihioiksi. Ne kuivattiin. Reikä porattiin. Huimalla nopeudella syntyi lankarulla. Tietysti kaikki meni vientiin. Paljolti Englantiin. Siellä paljon lankatehtaita. Rullamenekki kymmeniä tuhansia vuodessa. Tehtiin toki monenmoisia rullia. Jopa palleiksi lapsille sopivia. Niitä Martta osti kotiinsa. Myös sellaisia värttinän näköisiä rullan pohjia.

Työväkeä satamäärin. Yhtiö rakensi asumuksia kasarmeiksi muutamia punaisiksi maalattuja. Oli yhteissauna, oli yhteisleivintupa. Alue oli aidattu. Kertyi myös yksityiskauppoja lähitonteille. Köyhyys aina läsnä. Sekin kertomus oli totta. Neljänkaivonkadun pienasujat ostivat koivuhalon yhden kerrallaan. Sillä hellahuoneessa selvisi huomiseen. Sitä asujamistoa koko lähikunnas täynnä.

Kuulin kertomuksia kansalaisten otteista. Yhtiön johtajien esiintymisistä, mm. työnjohtaja Tuuha tuli kertomuksissa usein esiin ja myönteisesti. Akat kun aina riiteli. Tuuha asiat selvitti. Monesta oli kiinni yhtiön toiminta. Vienti joskus takkuili. Oli niitä sotiakin. Siitä firmasta Martta pääsi eläkkeelle

Aika muuttui. Lanka kelattiinkin muovirullille, ja kysyntä todella päättyi. Suomessa oli lukuisia lankarullatehtaita. Pieniäkin. Edellytys toki hyvä koivikko nuorta koivua. Suuri tulipalo. 1930-luvulla koko propsikenttä syttyi palamaan. Huimaa kuumuutta. Jopa rautatien kiskot vääntyivät toisesta raideparista. Juna ei päässyt lainkaan ajamaan yhtenä päivänä. Oli vaarassa vaunujen syttyminen. Sammutus aivan toivotonta. Tallinpassi pumpattiin tyhjäksi. Lopulta jo vesijärvestäkin. Mikään ei paloa sammuttanut. Tehtaasta jäi vain kaksi tiilirakennusta jäljelle. Rakennettiin uusi tehdas ja toiminta jatkui.


SYKSYN VÄRILOISTOA, EHKÄ TAPIO STRANDBERGIN KOTIPIHALTA?

Perjantaina 29. syyskuuta 2023;

Kahdeksan kultaseppää

29092023 Tapio Strandberg 2

Mahtoivatko kultasepät tulla tietämään asettuneensa keskiraskaan konepajateolisuuden Lahden kehtoon ja entiseen Rauten lämpövoimarakennukseen. Siihen pitkän savupiipun viereen. Korttelia alkoi piirittää valimorakennus Vesijärvenkadun vieressä. Sammonkadun koko pituudelta valloitti kone- ja kokoonpanosali. Kauan sitten, oli aika sellainen.

Aivan koilliskulmasta saapui junanraide päättyen aivan keskelle pihaa. Se oli kapearaiteinen. Miksi se aikoinaan haluttiin? Tehdas valmisti sisävesilaivoja. Niiden lohkot kuljetettiin Veskun rantaan, jossa tulivat kootuksi laivoiksi niittaamalla. Sama rata palveli myös raaka-aineiden rahdissa tehtaalle. Myös kivihiiliä se toi aivan pannun viereen.

Saimaankadun varteen rakentui tilat Lahden Vaaka Oy:lle. Viimeisin lisärakennus alkoi 1944, kun laajuus lisääntyi ja kerroksia. Että onko taottu. Jo vain. Raute takoi 4:ssä ahjokunnassaan aivan kaikkea. Jopa raamisahojen kiertokanget taipuivat.

Lahden Vaaka Oy valmisti puristamalla vaakojen osia. 150 tonnin heiluriprässi ne toteutti. Konepajatoiminta ei ollut mahdollista ilman valimoa. Siellä valettiin valurautaa ja messinkiä. Pronssiakin. Silloin ennen ei tunnettu hitsausta. Kaikki runkorakenteet olivat valurautaa. Ne piti itse valaa. Tuossa lämpövoimalan vieressä sijaitsi halli Viljo Alangon hallita kaikkea terästen pätkintää koneistajia varten. Miltei vieressä majaili iso harmaasta betonista valmistettu varasto. Toimi ammussorvaamona sodan aikaan.

Veskun laitaan valmistui uusi pääkonttori. Entisen komian puisen jatkoksi. Sanottiin sen olevan aivan liian suuri. Eipä kauaakaan, kun se oli aivan täysi. Jopa korkeasuhdanteen noustua vuokrattiin lisää konttoritilaa ympäri kaupunkia.

Tämä oli kultaseppien pesä. Niin liike-elämä nielaisi koko korttelin. Sepät olivat aikansa. Valimo sentään pelastui. Sinne nimettiin Wanha valimo, ravintolakompleksi. Siellä se toimii.


Keskiviikkona 27. syyskuuta 2023;

Lahtelaisen muotitalon ilmoituksia tein vuosikymmenet

Kausi-asulle väsäilin satoja ilmoituksia 1966-1989 Etelä-Suomen Sanomissa, palvelu sisältyi ilmoitushntaan! Jatkoin hommaa yksityisyrittäjänä maksua vastaan muutaman vuoden, 1989-1993. Kosken koko perhe tuli tutuksi, ilmoituspäällikön kanssa käytiin heidän kotonaan Rautatienkadulla, saunomassa Alasen kesämökillä, jouluaterialla Seurahuoneella, Tukholman reissulla Sanomalehtien Liiton matkalla...


Tiistaina 26. syyskuuta 2023;

Ikää nyt 80 ja vielä täällä porskutetaan, kiitos siitä lääkäreille... Ambulanssilla Helsinki Meilahti, Lahti keskussairaala, Jalmari, takaisin kotiin... Elettiin sitä ennenkii, ja niin eletään nytkin ! Suomi on hieno maa!


Maanantaina 25. syyskuuta 2023;

Lahtelaista kaupunkinäkymää tänään, klikkaa JÄTTIKOKOON!


Sunnuntaina 24. syyskuuta 2023;

1950-luvun Lahtea, olin ESS:ssa
Hämeenkatu 5:ssä 1966-89
Elämän leikkikenttä

12092023 Tapio Strandberg

Harvalle on suotu saada työskennellä miltei työikänsä samassa korttelissa. Eli Tapiolle suotiin kortteli. Vesijärvenkatu 23-25, Kulmakatu, Saimaankatu. Siis, vuodet 1959-1987. Silloin muutto Nastolaan toteutui. Suureksi harmikseni. Onhan Nastola niin kaukana. Neuvostoliiton romahdus päätti sen seikkailun.

Oli vallan ihmeellistä olla töissä keskellä kaupunkia. Paraimmillaan linjuri otti kyytiin aivan kotinurkilta ja pyssäsi pääkonttorin oven eteen. Vieläkö voi muuta toivoa. Mitä moninaisin oli elämäni. Aluksi viilarioppilaana Lahden Vaakassa. 1968 siirto Rauten puolelle, aivan toisiin tehtäviin, siis, ulkomaan lähetysten valvojaksi. Sitä loppuun saakka. Oli vähintään erikoista.

Lahden tehtaan tontille saapui juna tuoden jopa x5 vaunua lastaukseen. Yksi kortteli aivan keskustassa ja juna saapuu. Se tosin kiersi Joutjärven mennen tullen. Tosin sama rautatie palveli Niemen teollisuutta, kuten isoa myllyä ja hiivatehdasta. Muutakin lastaustoimintaa oli. Oli Isku Oy. Kauan sitten myös Joutjärvi oy. Niin vaan Raute konepaja paisui. Alkoi valloittaa maailmaa. Toki seurauksena oli aivan pakollinen laajentuminen Nastolan tehtaalle. Siellä 13 ha pinta-alaa, ja alituiseen lisääntyviä betonihalleja. Ja tietysti oma rautatie. Sinne saatoin tilata 13 venäläistä vaunua. Kiireimpä aikan myös uuden kylän asema raiteille x5 vaunua.

Koimme siellä huimaava kasvua. Saatoin sinne jouduttuani lähettää faxeja suoralla yhteydellä, vaikka käsin piirtämällä ohjeita koneiden käsittelyyn. Niin oli kaikki muuttunut. Kun Lahden kylään perustui pieni paja rakentamaan sisävesilaivoja. Sai valmiksi x4 kpl. Osat lastattiin keskellä pajan pihaa kapearaiteeseen ja kuljetettin Vesijärven rantaan. Siellä telakoitiin ja niittaus toteutui.

Tuli konkurssi. Pankki kutsui Hietalahden telakalta laivainsiinööri Swardbergin pelastamaan yhtiötä. Hän se toteutti uudistuksen lopetettiin laivojen valmistus. Aloitettiin sahakoneiden valmistus ja Venäjän armeijalle vaikka mitä. Mm. sairaalavuoteita. Sittemmin myös kranaatien sorvaus toisen W2 aikaan. Opittiin tekemään työtä vuorotta. Aina oli kiire. Toimitusajat kireät. Kilpaillutus siihen johti. Vuonna 1962 muuttui saapuva rautatie Tsaarin rautatien mitoille ja rautatie muutti tontin Saimaankadun rinnalla kulkevaksi. Loviisan radan valli hiljalleen purettiin.

Kun nyt kävelen samaisella tontilla S-ryhmän tavaratalon käytävillä, saatan jollekin sanoa: Juuri tässä kohtaa oli Rautatie ja lastasin siihen Rauten koneet itään lähtemään. Ei monikaan osaa yhdistää asioita menneisyyteen. Raute tarvitsi satoja työntekijöitä. Niinpä aivan Saimaankadun itäpuolelle syntyi asutusta. Vähän siitä on jäljellä. Kaikki tontit rakennettu kerrostaloiksi.

Oli haikeaa lähteä Vesijärvenkadun punatiilimiljööstä Nastolan männikköön betonihalleihin. Tosin pääsin upeaan uuteen pääkonttoriin. Oikein johtoryhmän ympäröimäksi. Se tiesi vain vallasta kiistelyyn. Rahaa kertyi ja sitä todella hukattiin surutta. Sain kerran kutsun tulla haastatelluksi Raute-menneisyyteni vuoksi. Hra kapteeni teki filmin: Lemmenlatu. Suutuin mieheen ja en mennyt filmiä katsomaan. Kuljetin Hra kapteenin Rauten Wanhaan valimoon ravintolaan, kertoen hyvin yksityiskohtaisia muistoja. Vanhat tiiliseinät todella puhuivat.


Torstaina 14. syyskuuta 2023;

Omenamössöä, nyt herkutellaan...

Kävin eilen pihalla puolisen muovikassillista pudonneita omppuja keräilemässä. Pesin, paloittelin, sokeria, kanelia, 150 astetta ja 45 minuuttia uunissa. Lasi kylmää maitoa ja hyväähän jälkiruokani oli vaikka ensi kertaa 'kokkailin'.


Torstaina 14. syyskuuta 2023;

Avaraa Aleksanterinkatua

Klikkaa kuva suuremmaksi, ei starkkia, ei valtakulmaa, ei...


Maanantaina 11. syyskuuta 2023 PERJANTAINA 15.7.2011 HÄVITIN KONEKALUSTOANI
3 offsetpainokonetta, 3 digitaalista painokonetta,
1 valolatomakoneen, 2 elektronista IBM Composer latomakonetta, reprokameran, lajittelijan, 20 tietokonetta, 4 laseria, 3 sähkökirjoituskonetta, 4 jääkaappia, väri-tv...
4 miestä 4 tuntia töissä, 40 vuoden hankinnat isolla umpilavakuorma-autolla kiertoon ja maailmalle ! Hankintahinta yhteensä 20.000-30.000 euroa ??? Ja minä jouduin vielä maksamaankin laitteiden poisviennistä !!!!


Tarvitsin tilaa elämiseen, asumiseen, uusille laitteille...


Sunnuntaina 27. elokuuta 2023;

UUSI ENNÄTYS !!!!

517 READERS ON AUGUST 26, 2023 !!!!
517 LUKIJAA SIVUILLANI 1 PÄIVÄSSÄ
- 26. ELOKUUTA 2023, UUSI ENNÄTYS...

- www.signalpenpals.net - www.lahtelaista.net -


Perjantaina 25. elokuuta 2023;

'Kielimiestä' ilahdutti ESS:n tämänpäiväinen Pasasen pakina...

Jaa että mitä ihmeen KIELIMIESTÄ??? Lievähköä liioitteluahan tuon termin käytössä toki on, mutta tulihan siellä lyseon lukion kielilinjalla 1960-luvulla vähän kieliä opiskeltuakin - ranskaa - saksaa - englantia - ruotsia - suomea...

Ja lyseon kielimaikkojen Kustaan, Lotjan, Viulun, Monokkelin ja Aunen oppitunneista on ollut ainakin minulle henkilökohtaisesti suurta hyötyä - olen sujuvasti 'kääntänyt' suomeksi jo ennen tietokoneiden keksimistä postin minulle tuomat yli 150.000 paperikirjettä - ja niitä on tullut arabian, venäjän ja kiinankielilläkin...

Kyllä kieltenopiskelu on nykyään helppoa, tarvitsee osata vain kolme sanaa t r a n s l a t e . g o o g l e . c o m ja lähes sata kieltä kääntyy suomeksi näppäimenpainalluksella !!!

Siis avaa tuo sivu ja kirjoita tekstisi ja 'puhut' sujuvasti sataa kieltä, tietokoneet jopa LUKEVAT ÄÄNEEN KÄÄNNÖSTEKSTISIKIN ! Voit kääntää ulkomaiset lehtijututkin suomeksi helposti, kopsaa käännettävä teksti tai sen nettiosoite googlen kääntäjään ja valitse kielet. Tietokoneohjelma hoitaa homman !

En tiedä miten kieliä nykyään opetetaan kouluissa... Lyseossa aikoinaan opiskeltiin lukemalla kirjoista sääntöjä, sanoja, kielioppiakin; oppitunneilla ja kokeissa sitten käännettiin tekstejä, oli sanakokeita jne. Kai nykyään homma hoidetaan kannettavilla tietokoneilla ja kännyköillä ja opettajat opastavat niiden hyötykäyttöä??? Syventävät jatko-opinnot interreilillä ja/tai yliopistoissa??? Kertokaa te, jotka tiedätte.


Maanantaina 21. elokuuta 2023;

Lahtelaisen lehdistön historiaa 1935-1949

Vaikka olin Etelä-Suomen Sanomissa ilmoitustoimittajana lähes 23 vuotta en ollut Iltatarinat-lehdestä koskaan mitään kuullutkaan. Lahti-lehteä olin koulupoikana jakanutkin, Yrittävä Häme, ilmaisjakelut Lahden Kunnallislehti ja vastaavat olivat tuttuja, tunsin niiden julkaisijoita ja ilmoitusväkeäkin. Ensi kertaa lueskelin Iltatarinat-lehteä eilen 20. elokuuta 2023. Onneksi julkaisijat kertoivat lehtensä historian pakinassaan, kiinnostavaa tekstiä, lukaise sinäkin.

Tämän 4-sivuisen broadsheet-kokoisen (vanhan ESS:n kokoinen) lehden löysin v. 1949 Helsingin Sanomien välistä, olin kirppiksiltä ostanut muutaman vanhan 1949-1952 hesarin, olympialaisjuttuja, sarjakuvia jne. Hyvä ostos, muutama euro.

Lehden toimitus sijaitsi kaupungin keskustassa Kulmalan talossa ja päätoimittaja näyttää olleen L. Nykänen. Tietääkö joku enemmän hänen persoonastaan tai työhistoriastaan tai Osakeyhtiö Viikkolehdestä? Myöhemminhän Helsingin Sanomat julkaisi VIIKKO-lehteä...


Tiistaina 15. elokuuta 2023;
Lähes sata kävijää tänään 28 eri maasta...
Ei paha lukema vaikka sisältääkin kahden sivustoni klikkaukset
= www.lahtelaista.net + www.signalpenpals.net


Sunnuntaina 6. elokuuta 2023;


Torstaina 3. elokuuta 2023;

Haa, kävin ULKONA syömässä
- tosi pitkästä aikaa !!!


.
.
Ja hyvältä maistuikin... Ja jälkiruokaakin tulossa, odotellaan kypsymistä.


Torstaina 3. elokuuta 2023;

Tänään puolisen tuntia ennen puoltayötä kävijämäärä oli noussut 58:aan ja lukijoita 18 eri maasta. Aamupäivällä www.signalpenpals.net lukijoita oli parisenkymmentä. Kielinä silloin luultavasti suomi, hindi, ranska, englanti, espanja, saksakin, venäjä, ruotsi, hollanti ja kiina - nyt monia muitakin mutta google kääntää napinpainalluksella!


.


Sunnuntaina 30. heinäkuuta 2023;

Kuvassa paperille painettu tabloid-Signal
vuodelta 1985 - nykyisen näet netissä
tästä linkistä www.signalpenpals.net


Sunnuntaina 23. heinäkuuta 2023;

10-20 VUOTTA SITTEN TEIN OMAA BLOGIA
MY OWN BLOGS 10-20 YEARS AGO
bloggerlahtelaista * blogspot * journalspace * livejour * livejournal * livejournal2 * overblog *


Torstaina 20. heinäkuuta 2023;

MINUN UNIVERSUMINI.
ONKO TÄMÄ
SINUNKIN UNIVERSUMISI?

Kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia, ainakin teoriassa.
Mutta onko taiteessa rasismia? Edes opposition mielestä? Taideteoksia aiheesta PALJON ENEMMÄN, klikkaa kuvaa, avautuu uudeksi sivuksi!Tiistaina 18. heinäkuuta 2023;

K E S Ä K E ??????

Suomen Kielitoimistokaan EI TUNNE sanaa kesäke!!!!
Mutta minä kahdeksankymppinen TUNNEN ja
siksi opetan sinutkin äidinkieltäsi puhumaan...


Soljuvaa kaunista äidinkieltämme. Elävää kieliopillisesti virheetöntä suomea. Lue ensimmäiset sivut... "Heidän vanha, rakas koulunsa oli jäänyt Moskovan rauhassa rajan taakse. Oli nimittäin kevät 1940."
..."Hän oli ollut Laatokan pohjoispuolella. Sitten hän oli haavoittunut." Luen tämän tyttöjenkirjan pian.
VAIMO > VAIMOKE
= vaimon tapainen ihminen,
siis puoliso, lapsille
äidin korvaaja, kotihengetär

KESÄ > KESÄKE
= koulutytöille kesän ja kesäloman vastike, vanha huvila Laatokalla menetetty sodassa, uudesta 'kunnon' kesänviettopaikasta ei tietoa... Eletään siis kesän sijaan kesäkettä?


Tämä Otavan kustantaman kirjan
on kirjoittanut SALME AAVA
sota-aikaan, 80 vuotta sitten...

Olen itse syntynyt 1943,
kirja ilmestynyt 1942,
löysin Lahdesta
Cetori-kirppikseltä,
hinta 0,70e.
Alkuperäinen omistaja Sysmässä
Seija Palvalin, ensimmäinen B luokka, oppikoululainen, ikä 11-12 vuotta?Perjantaina 14. heinäkuuta 2023;

Vilkaise taidekokoelmani teokset...

TÄMÄN PIIRROKSEN SAIN POSTITSE TAITEILIJALTA TÄNÄÄN


Perjantaina 14. heinäkuuta 2023;

Muistathan Mukkulan?

Ihmissuhteita, tuttuja, viihdettä, vauhtia, vapaa-aikaa, monenlaista vakavaakin... Tässä kuvakertomusta, ensin alueen esittelyä, sitten kavereita ja vähän romantiikkaakin!

Ja tässä muistoja vuodelta 1999 kesäkuun 16. päivä

Laituritanssit Mukkulassa 1999

A Summer Day in Signal Publisher's Life -
The "ball hall" by the Vesijärvi lake...
Live music, beer, dancing on Wednesday evenings in summertime...

Eija and Heikki were my work mates from 1966 to 1989 in the local newspaper, Etelä-Suomen Sanomat


At the quay in the Mukkula Mansion area, Lahti, Finland - live music - dance etc.

An old friend, my school mate "Ike" Ilkka Maunula from the fifties...

Ja yhteys Enonsaareenkin pelaa...

All photos © Raimo Kaarna, the publisher


Maanantaina 10. heinäkuuta 2023;

Miten sinä seuraat
maailman tapahtumia?

Aamukahvin jälkeen kymmenen tietämissä siirryn aina 'työhuoneeseeni' tietokoneen äärelle. Ensimmäisenä selaan tietenkin oman paikallisen aviisimme, Etelä-Suomen Sanomat, katson pääotsikot ja kuvat, Viivin ja Wagnerin sekä Fingerporin, harvempia juttuja lueskelen kokonaan. Nettiversiohan sisältää eilisiä ja toissapäiväisiäkin 'uutisia', joten pikavauhtia eteenpäin. Ex-ilmoitustoimittajana vilkuilen tietenkin ilmoituksiakin, urheilun ohitan sujuvasti, päivittäin tutkin näppikset, B. Virtasen, televisio- ja radio-ohjelmat.

Sitten siirryn Helsingin Sanomia selailemaan, tämän rutiinin opin jo alle kansakouluikäisenä. Isä tilasi kotiin ESS:n lisäksi aina hesarin ja useita aikakauslehtiäkin. ESS:n ilmoitusosastolla työtehtäviini kuului joka päivä selailla läpi HS, Turun Sanomat, Kaleva (Oulu), Savon Sanomat (Kuopio) ja Vaasa (nykyään Pohjalainen), lopuksi vielä Ilta-Sanomat. Piti tietää millaisia valtakunnallisia ilmoituskampanjoita oli meneillään.

Ilta-Sanomat on seuraavan vuorossa, tuoreimmat uutiset, kotimaan politiikkaa ja hömppää julkkiksista jne. Sama kustantaja kuin Hesarilla, Sanomilla nykyään useitakin sanomalehtiä.

Iltalehtikin tuo kevyttä sisältöä raskaaseen elämääni. Kustantaja Alma, päätoimittaja Perttu Kauppinen taisi olla jossain vaiheessa ESS:n toimittajakin.

Radiosta seuraan usein Järviradiota (107.9) ja Voimaa (96.8). Raju myrskytuuli pudotti telkkariantennin ok-taloni katolta vuosi sitten ja nykyään katsonkin ohjelmia vain netin kautta. Ylen kanavat 1, 2 ja teema näkyvät hyvin, joskus seuraan myös 3- ja 4-kanavien ohjelmia.
- Tuhansia muita tv-kanavia linkeistä
WORLD ONLINE TVS ja WORLD iTVS

Aikakauslehtiä lueskelen netissä useinkin, ympäri maailmaa ilmestyviä lehtiä
-GOOGLE KÄÄNTÄÄ KAIKEN SUOMEKSI, lähes sata eri kieltä...
Valikoimissa on yli 1.000 lehteä, magzter.com, tilaukseni on voimassa 3 vuotta.

Tässä mallisivu googlen kääntämästä venäjänkielisestä webbisivustosta


www.sila-rf.ru
ELÄMÄNTEHTÄVIÄ on monenlaisia...

Omani aloitin lyseon VI-luokalla 1960 ja askaroin samoissa puuhissa tuntitolkulla vielä nytkin, aamusta iltaan, joka päivä ja yö. Miksi? Maksan rahaa saadakseni tehdä tätä hommaa. Nettisivutilan, yhteysmaksut, tietokoneet, useita satoja euroja vuosittain. Ilmoittajat saavat kaiken ilmaiseksi. Miksi? Tykkään tehdä tätä hommaa... Aivan sairasta. Jatkan niin kauan kuin henki pihisee!!! SIGNAL !!!
- - - - www.signalpenpals.net - - - -Maanantaina 3. heinäkuuta 2023;

Täällä ripille, ylioppilaaksi, vihille
- 1950/60-luvuilla

Ja vapaa-aika vietettiin yleensä kavereiden kanssa kisiksessä kiekkoa heittelemällä ja korkeutta hyppimällä. Veskujen rannoilla käytiin aina roippaongella, pikkuveskusta haisevia isoja särjenmötiköitä, ison puolelta joskus lahnansinttejäkin ahventen ja kiiskien lisäksi. Kylpyammeessa yriteltiin niitä uittaa, roskikseen joutuivat, ei ollut kotona kissaa niitä syömäänkään.
Sunnuntaina 2. heinäkuuta 2023;

Kaikenmaailman tv-ohjelmia ruudullani...


Kirkonmenoja Suomesta nyt aamupäivällä
Opiskelua Afrikassa
Pop-musiikkia Koreasta
Pörssikursseja Saudi-Arabiasta
Uutisia Pakistanista
Ja tietenkin lahtelaislehteä Kiveriön suunnalta

Jos haluat itsekin vilkuilla maailmanmenoa vähän erilaiselta kantilta
KLIKKAA LINKKIÄ WWITV - tuhatkunta kanavaa maailman kaikilta kolkilta...


Perjantaina 30. kesäkuuta 2023;

1963 kirjekuoreni Englantiin...

Signal-lehteni postitin tässä kirjekuoressa vuonna 1963 Englantiin. Helmikuussa 2020 samaa kuorta myytiin huutonetissä keräilijöille. Mitä muuta tästä kuoresta vielä muistaisin?
- Painatin 1.000 kpl näitä kirjekuoria Vainion Kirjapainossa, se sijaitsi Saimaankadun ja Kirkkokadun risteystontin piharakennuksessa, kohopaino. Isä ja poika harjoittivat myös kustannustoimintaa, aikakausilehtikokoisia lukemistoja jännityksen ystäville.
- 20 gramman painotuotteen postitus Euroopaan näytti maksaneen 15 markkaa, taksa oli kalliimpi muille mantereille ja halvempi Suomeen. Rahaa meni silti paljon!
- Osoitteeni näytti 60 vuotta sitten olevan sama kuin tänään, mitäpä sitä turhaan vaihtamaan, kun on hyvän löytänyt. Etenkin kun asun edelleen 'itse rakentamassani' talossa, jo 1959 ja 1960-61. Kiveriössä ollaan ja senhän varmaan tiesitkn.
- Käsialanikin näyttää tutulta, samoja harakanvarpaita käytän nykyään...


Perjantaina 30. kesäkuuta 2023;

Lahtelaisten vanhat kuntoiluportaat

Ja sijainninhan varmasti tiedätkin? Kolmannet löytyvät kaupungintalon nurkalta kohti radiomäen urheilukenttää. Ja kaikilla 'kuntoiltiin' jo lyseonaikoina 1950-luvulla.Muutama video signal-lehtykäisen tiloistaJuhannusherkkuja
nautiskeltiin Soltissa aattona

Grillimestarin erikoisuuksia, uusia perunoita, salaatteja, palanpainikkeeksi juhlajuomaa, lopuksi kahvit ja mansikkakakkua... Kiitos Tupu, Eero ja 'pikkuapulainen' Lumi.Juhannusaattona 22. kesäkuuta 2023 09:15

Hauskaa Juhannusta Sinullekin

Kotipihan 'kukkapenkkejä', luonnollisesti...Keskiviikkona 21. kesäkuuta 2023

Kuvia kotikaupungista,
40-50 vuotta sitten...

Klikkaa kuvaa... Klikkaa kuvaa... Kirppisdioja - 8-10 kuvaa kerrallaan näkyvissä - kuvat vaihtuvat noin puolen minuutin välein uusiksi, rullaa niitä ylöspäinTiistaina 20. kesäkuuta 2023

Tietokoneiden piuhat järjestykseen,
netistä löytyi sopiva muovilaatikosto

Ylimmäiseen muistitikkuja ja kovalevyjä, seuraavaan latureita ja liitäntäpiuhoja, alimmaiseen sähköjohdot ja kaapelit... Selkeyttä kaaokseen? Ainakin tietää mistä kannattaa ensin etsiskellä 'kadonneita lampaita'... Laakeroidut laatikot ja pyörät alla, liikuttelukin helppoa.Keskiviikkonana 14. kesäkuuta 2023

Tyttäreni Kirsi parvekkeellani kukkia hoitamassa

Kuva muistaakseni jo vuodelta 1999. Tämän 'kevään' istutuspuuhat vielä aloittamatta. Mutta ehkä joskus? Jos jaksan itse vaivaantua...Perjantaina 9. kesäkuuta 2023

Tavaraa tarjoiluvaunuihin...

Nettikirppikseltä eli linkistä www.tori.fi/paijat-hame nämäkin kolme tarjoiluvaunua löytyivät. Olivat ravintolakäytössä aiemmin, yritin hyödyntää toisin ja jotenkin onnistuinkin, kuten kuvista näkyy. 'Tietokonemuseoni' aarteita, lattioilla ja tuoleilla lojuneita tekstiilejä ja vaatteita, aika paljon kaikkea sekalaista kamaa. Mutta jostain pitäisi löytyä vielä kolme samanlaista lisää, jotta kotinurkat siistiytyisivät !Tiistaina 6. kesäkuuta 2023

Tyttö tuli maalta kaupunkiin, käytiin heti kirppiksellä

Pikkuhiljaa palaillaan vanhaan elämäntapaan, kirppiskierroksia, hienoja ja huippuhalpoja loistolöytöjä... Kuka hullu ilman niitä viitsisi aikaa haaskata ja kinttujaan rasittaa. No mitä tällä kertaa löytyi? - 1) Jouko Heinosen ja Ulla Palmgrenin kirja 'Lahden malli' Lahden Urheiluhalliyhdistyksen 40-vuotishistoriikki, kovat kannet, 234 sivua, paljon kuvia. 2) Kirja 'Tee itse turvallinen koti', Ikean julkaisema 120-sivuinen opas turvalliseen asumiseen, muistilistoja huone huoneelta jne. Kirjat yhteensä kolme euroa. Ja sitten se TÄRKEIN tietysti, 22" HP Compaq tietokoneen näyttö, värivehje, virta- ja liitäntäpiuhat - tähän haaskasin täyden kympin vaikka kotona ennestään 50 tietokonetta ja kymmenkunta näyttöä!
MUTTA LAPSELLA (tai lapsellisella?) PITÄÄ OLLA LELUJA, muutenhan elämä olisi pirullisen tylsää, ainakin näin kahdeksankymppisellä... Kaapeista löytyi minitietokone MSI Wind Box, A4-kokoinen pöytäkone, virta- ym piuhat, näppäimistö ja hiirikin. Pääsin heti testailemaan ensi kertaa tuota häkkyrää ja uutta vanhaa näyttöäni.
KAIKKI TOIMIVAT HIENOSTI, win7 etc. Hienoa!

HOLMASSA KÄYTIIN TÄNÄÄN RAILIN KANSSA OSTOKSILLA, SITTEN NAUTISKELTIIN KESÄSTÄ PIHAKEINUSSA.Lauantaina 3. kesäkuu 2023

Lakkiaispäivän kuvia? Kyllä mutta...

Me lyseonpojat kävimme 2014 viettämässä 'riemuylioppilaspäiviämme', kirjoitimme siis silloin 50 vuotta sitten eli 1964. Useita kavereita nähtiin ensikerran kouluaikojen jälkeen. Tunnistatko sinä moniakin meistä? - Muutama lisäkuva linkeissä omilla facebook-sivuillani ja Lahti kuvin, ennen wanhaan-sivuillaKeskiviikkona 31. toukokuuta 2023
SOME OF MY OWN PENFRIENDS FROM THE 1960'S. I RECEIVED OVER 180.000 LETTERS IN 60 YEARS. THE FIRST ISSUE OF THE SIGNAL, IN JANUARY 1960. - WWW.SIGNALPENPALS.NET
U.S. POLICE FROM ENGLEWOOD, MY PENFRIEND FROM PAKISTAN, JUDY MANN USA

ROSS W REYMAN USA DID COPYWRITING, GINA MITTAG FROM DDR, EDNA HOGG USA
HANNU MASSINEN AND RAIMO KAARNA, THE SAME ADDRESS IN 1960 AND NOW IN 2023...


Keskiviikkona 31. toukokuuta 2023

1984 kannettavien tietokoneiden huipputekniikkaa, Osborne Vixen


...kahden kuukauden nettopalkalla !!!

Näitä Osbornen CPM-käyttöjärjestelmällä toimivia tuli haalittua kolme kappaletta. Ja kaikki tallella vielä tänäänkin - hamsteri ei helpolla 'kokoelmiaan' hävitä. Noita lerppuja ja korppujakin tietokoneiden 'kovalevyksi' löytyy kaappienperukoilta riittävästi. Niillä oli kaikki ohjelmat ja niille tallennettiin kaikki työtkin. Tekstinkäsittelyssä eli Signal-lehtykäiseni ladonassa aivan välttämättömiä ja korvaamattomia vehkeitä. Eläköön 'Wordstar'...Sunnuntaina 28. toukokuuta 2023


MITEN MINÄ MAAN ASIAT NÄEN? TAI POLITIIKAN...
TÄMÄN KLIKINHÄN NELJA SEURAAVAA VUOTTA PITÄISI ASIAT HOITAA.
MIETTIMISTAUKO. ERI MIELTÄ OLLAAN MUTTA SOVITELLAAN. SEHÄN SITÄ POLITIIKKAA...
PERSUT PERIKSIANTAMATTOMALLA LINJALLAAN. SUOSTUKAA TAI...
VI SVENSKA TALANDE BÄTTRE FOLKET... JÄÄRÄPÄÄ. SUOMEN 'PUTIN' SANOI JOKU... VÄLIKÖ HÄLLÄ. MAINE KASVAA, KANNATUS LISÄÄNTYY. AINA OIKEASSA KUITENKIN !Perjantaina 26. toukokuuta 2023

Kotikirjastoani, aiheena Lahti

Klikkaa kuvaa ja vilkaise uudelta sivulta kaikki yli sata erilaista kirjanselkämystä suurempana. Ehkä sinuakin kiinnostavia kirjoja mukana tässä joukossa?

www.lahtelaista.net/lahti-kirjat0105.htm


Torstaina 25. toukokuuta 2023

Nykyistä kotitaloani rakentamassa 1960-61

1959 rakennettua pikkumökkiämme laajennettiin omakotitaloksi 1961. Olin silloin päätoimisesti rakennushommissa ja vuoden pois lyseon lukiostakin VI luokan jälkeen. Kivitalo kestää, olen asunut täällä uudestaan jo viimeiset 30 vuotta...

Torstaina 25. toukokuuta 2023

Jättikokoinen kuvasivusto

Klikkaa kuvaa ja 'uusi automaattinen' Lahti-kuvasto aukeaa näyttöösi, kuvapalstat uusiutuvat itsestään, pysy vauhdissa mukana... Toki voit selata kaikki yli tuhat kuvaa yksi kerrallaankin. Linkit heti etusivulla.Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023

Kylmää lonkeroa pihakeinussa

Kyllä elämä joskus hymyilee, lämmintä piisaa ja kylmää juotavaakin löytyy. Vanhempi tyttäreni Kirsi käväisi 'viihdytysjoukkona' entisellä kotipihallaan rupattelemassa, ja kännykällä hetkeä ikuistamassakin. Vihreyttä ja vapautta riittää, ihan kirjaimellisestikin. Lienen löytänyt tämän t-paidan joskus joltain kirppikseltä.


JUST COPY THE TEXTS AND WRITE YOUR OWN INFO
and then send it as email to signal@sci.fi
I will copy your email text in a few minutes or hours and
you will see it on this page of www.signalpenpals.net

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Name, age, sex:
Address, COUNTRY:
Email:
Homepage:
Education:
Occupation:
Languages:
Hobbies:
Signal is:
Your message:
Your photo:
All the photos received are cropped to suitable size or suitable view. The more real surroundings, local beautiful buildings or scenery are seen in the background the more interesting is the photo. And it is given also bigger size here... Most readers prefer seeing in what kind of neighborhood you are living in. A passport photo will be small in our columns, too.
Porno, politics, begging, 'business offers' - investment consults, loan sharks, human trafficers etc - NOT accepted. NO prisoners, NO phone numbers accepted.Perjantaina 19. toukokuuta 2023

Löytö taidekokoelmiini...

Taiteilija Yrjö Forsén, näkymä vuodelta 1936, radiomastotkin taustalla korkealla harjulla. Lahdesta? Näin minä asian tulkitsen, vaikka taulunmyynti-ilmoituksessa puhuttiin
'jossain Turun lähiseudulla'. Laitan tähän valokuvan Lahden ratapiha-alueesta v. 1973 vertailua varten.
Sinun mielipiteesi?YSTÄVÄNI TAPIO TARINOI... YHDESSÄ PARANNAMME MAAILMAA TAVATESSAMME, KIRPPIKSILLÄ.

Niin hiljainen on kylätie

14052023 Tapio Strandberg

Ainakin Takalankatu 8 kohdalla klo 02:00, kun kansa kuunteli euroviisujen loppuhuipentumaa. Olin sattumalta hereillä radion avaten. Kuuntelin Radio Suomea, katsoin ikkunasta. Yhdessäkään naapurissa ei ollut valoja. Ehkä kuuntelivat radiota. Ohitse meni vain yksi auto.

Olisiko totta, suomalaissia ei Viisu nyt vetänyt?? Tosin radio kertoi karsinnoissa olleen 1,3 milj. katsojaa. Liekkö väsyttävää hommaa? Tämän aamu naisselostaja todellinen huippu. Oli tunnetta ja pyrskettä. Taidonnäyte todella. Ansaitsisi palkinnon, sellaisen kunnollisen.

Mitä nyt klo 07:37?? Kylätieni edelleen aivan tyhjä. Äitienpäiväajoja ja muuta. Missä moottorit pörräävätkään?

Jos täällä jotakin suihkii, niin pesivät linnut ruoan kuljetuksissa. Siispä: Hyvää Äitienpäivää Suomi.

Niin täydellisen pientä

13052023 Tapio Strandberg

Lauantai ja varhain, retkeilin keskussairaalan aivan tyhjiä käytäviä, aloittaen uudelta pääovelta. Miltei perillä, kuvantamisessa, kohtaan yhden hoitajan matkalla jonnekin. Hyvä päivä ei kelvannut. Perillä. Tyhjä käytävä. Tuolla aivan perillä 2 henkilöä. Liikahtamatta. Kasvot kännyä tähyten. Melko ajallaan saan kutsun yhdeltä ovelta.

Niinpä minut riisutaan kaikesta metallia sisältämästä. Auttoivat varsin kolkkoon putkeen kuuntelemaan maailman huonoimpia kuulokkeita. Ohjeita tulee. Älä hemgitä. Hengitä kevyesti. Saan apua. Ripustaudun ulkovaatteisiin. Eipä ketään käytävässä, ei seuraavassakaan. Kierrän vanhan kahvion. Suljettu ja siirretty. Jälleen loputon määrä käytävää. Uusi kahvio. Lauantaisin suljettu... Ainakin tähän aikaan.

Luruttelen ulos kalliista pyöröovesta. Ilma kaunehin. Ja ketään ei missään. Outoa todella. Olen pääovella todella ison sairaalan. Ei ketään missään. Sitten alkaa tapahtua. Nuori äiti saapuu oikealta. Ilmeisesti 2-vuotias tyttönen käsipuolessa. Katoavat pyöröovesta. Ja kas. Vasemmalta saapuu nuori äiti tyttönen myös käsipuolessa. Tämäkin tyttönen n. 2-vuotias.

Pääoven seutu edelleen aivan tyhjä. Ilma on tyyni. Tarkenen odotella invataxia. Ohitiellä lievää liikennettä. On niin täydellisen pientä niin suuren ovella. Kuinka maailma pyörii???

Sairaalan sisällä runsas 3000 hoituria, potilaita lie saman verran. Julman tuntuista olla yksin suuren kidassa. Se syönnee 2-vuotiaita tyttösiä.

Sininen kaupunki

11052023 Tapio Strandberg

Siell' minä uness vaelsin unessa tänä aamuna.

Kuljeskelin Lahden yössä. Oikein lierihattu päässä ja ulsterissa. Kaduilla ei juuri ketään. Rauhankadulle oli ilmaantunut vanha rautatievaunu. Ei sinne kiskoja johda, mutta, siinä se oleskeli. Ei valoja ei elämän merkkiä. Kuljin yössä. Ajauduin lähelle Vesijärvenkatua. Sinne erääseen osoitteeseen. Seitsemäs kerros.

Mistä johtunee, siellä on kahvio. Eteistiloissa istuskelee puettu herra. Kuin sattumalta ohittamallani sohvalla hattu ja todella paksu pinkka suomalaisia sinisiä seteleitä. Mies ei moksiskaan. Siellä 5 m päässä ei ole huolestunut sinisestä rahanipusta. Vilkaiseen minua, pysähtynyttä. Kerron olevani liian rehellinen, ettei kiusausta ole. Menen kahvilan puolelle. Palaan eteistilaan sohvalle. Siniset setelit ja mies kadonneet.

Siirryn kerrosta alemmas. Siellä asustaa entisen liikkeenharjoittajan koti. Pääsen sisälle ensivieraisille. Ehdin päällysvaatteissa esittää muutaman lauseen. Sisään pörähtää kaksi naista. Melko tukevia, aivan pörröisin hiuksin. Viimeisenä mies samanmoisella kampauksessa. Ei vielä ole minulle osoitettu istumapaikkaa, joten seison ja lähtöaikeissa. Mies ryöpyttää minua raha-asioissa. Siis, kuinka tulee sijoittaa. Mitkä ovat nyt oikeat kohteet Lahdessa. Juuri silloin livahdan ovesta rappukäytävään ja lienen pelastunut. Ulkona kadulla ei minulle tarjota mitään.

Pahvilaatikko

10052023 Tapio Strandberg

Se kamala asia. Sietämätön asia. On aivan kelvotonta käyttää pahvilaatikkoa. Sen olemus on jo tuho.

Siis, täydellinen välinpitämättömyys aivan kaikesta. Eihän asialla ole mitään arvoa. Laitetaan pahvilaatikkoon. Sen voi ilman seuraamuksia toimittaa Kolavalle. Näin lausuu pakkausmestari, joka lähetti Rauten koneet ulkomaille 32 vuotta. Vaneria laatikoiden tulee olla. Voidaan aloittaa 6 mm koivuvaneriaskeista. Niitäkin meni tuhansia. Entäs sitten vanerisorvit. No, koivuvaneripakkaukseen tietysti.

Joskin kuulin Venäjältä sitäkin: Kuin kun laatikot olivat saapuneet, alkoi oitis laatikoiden purku. Vaneri tarvittiin yksityiseen asumiseen. Koneet taivasalle ilman seremonioita. Ei aaltopahvilaatikoista ole mihinkään. Ne ovat lopun alku. Imevät kosteutta. Alkavat muuttua takaisin luontoon.

Muutama kolikko

09052023 Tapio Strandberg

Se oli silloin 1940-luvulla. Olin päässyt isän tarakalla Vesijärven satamaan. Kaunis sunnuntai ylläni. Proomut levossa laitureissa. Ketään ei missään. Harjoittelen kiipeilemistä proomusta roomuun. Olivat tyhjillään. Siispä, maanantaina alkaisi paluu Päijänteelle lastaukseen saarista. Katselen Enonselälle. Ei liikennettä. Ihmiset vielä saati matkoillaan. Vaan, kappas. Yhden proomun ohjaajan asuinhökkelin pikku ikkunalaudalla muutama kolikko. Siis, pennosia.

Missä lie omistaja? Liekkö Raittius-kahvilassa tuolla Kariniemen rinteellä. Sain pidettyä sormeni rahoista erossa. Isän julma kuri ei salli mitään näpistelyä. Isä sai asiansa kuntoon paikallisen asemapäällikön kanssa ja paluu alkoi aallonmurtajaa kohti hiihtomäkiä ja kotia.

Neljä perunaa

09052023 Tapio Strandberg

Oli ne kuulut Kruunajaiset.
Ennakkoodotukset aivan korkealla.

Niinpä Suomessa kaikki pysähtyi. Olihan Kruunajaiset. Niinpä, Kylli ehti keittää 4 perunaa. Otti lautasen syliinsä ja 5 tunnin juhlinta saattoi alkaa.

Vaikutus oli. Seuraavana päivänä ei enää kiinnostanut koko asia. Mieli niin täynnä kruunua, ettei edes uutisten anti kiinnostanut.

Elämä jatkunee omaa synkää rataansa Englannissa

Nuori maailma

07052023 Tapio Strandberg

Aamun näkymä. Turhalankadulta porhaltaa vauhdikkaasti poika 4-vuotta ja isä. Pojallakin jyhkeä pyörä, isällä todella mahtipyörä. 10 cm renkaat. Vakaata ja vauhdikasta on meno.

Ajatella. Jo 4-vuoden ikäisenä ollaan melko itsenäisiä. Mihin yltää nuorimies kunhan vielä kasvaa ja vahvistuu. Alku todella näyttävä. Tuonne Lahtea kohti kurvasivat risteyksestäni. Elintaso tuonkin mahdollistaa.

Ei tarvinnut aloittaa pyörälläajoa isän miesten pyörän rungon välistä. Hoitui se niinkin. Konsa poika sitten yleni, jopa auttavasti putken ylitse ylti polkemaan. Tosin, kadullani näkyi jo 1950-luvun lopulla 3-pyörä lapsille. Se yksi vain. Osattomat kulki sen perinteisen kaavan mukaan.

Mies on täyttänyt 75 vuotta

07052023 Tapio Strandberg

Joka aamuinen puhelu kertoili: Mökkeilty on koko ikä. Markun ohdalla se tarkoittaa: aloitti sen 2-vuotiaana. Sinne Hollolan Laitiaalaan. Miten matka hoitui? Hyvin usein omalla moottoriveneellä. Toinen vaihtoehto oli linja-auto. Melko matka kävelyä perillä.

Kaikki menneet vuodet yhtä rakentamista. Huvilaa ehostetaan. On venevajaa, huussia ja muuta. Viimeisin lie 5-kulmainen grilli huone.

Tähänkin kevääseen kului 15 m laiturin asennus. Puutarhahuonekaluja sinne ja tänne. On vesijohtoa ja vaikka mitä. Ystäväperhe lapsineen hoiti kaiken kahlaamisen ja raahaamisen ja tietysti saunottiin oikein joukolla. Nyt jopa veneliikennettä, Hollolan kirkko ja Vääksyn suunta. Vesi täysin tyyni. Naapurissa majoittuu Starckjohan-sukua. Aiemmin toisella sivulla asusti vuosia norjalainen lääkäri. Varsin omintakeinen herra. Teki mitä tahtoi. Aina ei taito riittänyt, niin Markku pääsi hätiin.

Vanhaan aikaan Markun huvilan ohitse seilasi keväisin tukkilauttoja Askon sahalle kohti Askon omistamaa kartanoa. Niinpä, laivaliikennettäkin lisänä. Kalastus aivan vimmaista. Markun isä oli raivoisa verkkokalastaja. Verkolle piti mennä klo 03. Kun saalis vihdoin oli siivottu, lähdettin verkot uudelleen viemään pyytö hommiin. Kalaa aivan liikaa. Ne jaetiin lähistön tarpeisiin ja paikalliseen sikalaankin.

Tuli sekin päivä - äiti Stolt lausui 'Hoida huvis loppuun saakka'. Hän ei perkaa enää koskaan. Eikä perannut.

Olisiko juhlaa

07052023 Tapio Strandberg

Katsoin filmiä: Maailman ympäri 80 päivässä. Vain alkua siitä, ollaan Pariisissa. Mutta, miten olisi teille. Saada yhdeksi päiväksi Lahteen kuljettajalla oleva parivaljakko. Verhoineen tietysti. Ette kai uskaltaisi julkisesti kierrellä Lahtea moisella ylellisyydellä. Niitä ei todella ole näkynyt. Ei kai koskaan.

Rauhallista ajelua ristiin rastiin. Ja tietysti aurinko paistaa kesäisenä päivänä. Oleskellaan satamassakin. Kuljettaja noutaa jäätelöt Keltaisesta Paviljongista. Niitä lipoisit verhojen takana. Kansaa nenineen aivan vaunujen kiiltopintojen lumossa. Nyt voisit hähätellä paikalle tunkevien Jaguaarien omistajille. Autojahan tulee ajaa itse. Sinulla koreasti puettu kuski. Hevoset putsattu aivan edustus kuntoon.

Ken on löytänytkin valjaisiin sen kiillon ja loiston. Lienet aivan vahingossa kertonut lehdille, tästä tapahtumasta. Olet suunnitellut lounastavasi Mukkulan kartanossa. Sen henkilökunta on joitakin päiviä treenannut käytöstapoja. Nyt alkaa julkinen lounas. Vain muutama 1800-luvun tyyliin puettu henkilö on kutsustasi paikalla. Niinpä, Mukkulan vielä jäljellä olevat puistopuut ihmeissään. Ei todellakaan näkymää ole ennen siellä ollut. Nyt parihevoset haukkivat ruohoa... Kansaa kertyy 100-määrin. Juhlasalista voitte katsella entiseen mahtikartanoon Messillään. Eivät siellä vielä tiedä Teistä.

Saapuu ilta. Mukkulan kartanoon sytytetään soihtuja tien varteen. Hevoset saavat vuokratallin. Sinä pääset toipumaan salaiseen huoneustoon. Siis, karkaat lehdistöltä.

Kuulamoottori veneessä

02052023 Tapio Strandberg

Voi ja ihme, ja tietysti Ruotsinmaalla. Peltinen niitattu avoin alus.

Niinpä kummaa näin. Moottoria todella kuumennettiin sylinterin yläreunan murikasta, ja pikkupolkaisu vauhtipyörään ja siinä se käydä puksutti. Kierroksia todella vähän. Liekkö 200 r/min. Niin alus kulki kauniisti. Oli laiturissa sen sukulaisiakin lukuisia. Eipä ole näillä vesillä moista.

Se tunnetaan maamoottorin nimellä, ja tehtävänä maatalouden voimantarpeet. Puintia, sirklausta. Pärehöylää ja sen kaltaisia tehtäviä. Maamoottorit ovat hyvin massiivisia. Aina satoja kiloja. Veneessä toiminut olikin jokin kevennetty malli. Suorastaan soma.

Hiljaisuus

06052023 Tapio Strandberg

Asia: Missä hiljaisuus sijaitsee.

Aivan ihmeellistä. Se on täällä kotona... Jos maltan sulkea kaikki viestimet. Ajatella. Kuinka kuljettaisin hiljaisuutta ystäville, jos saan joskus kutsun. Eipä vielä ole keinoa. Kovin monissa huusholleissa aina pauhaa jokin. Tuskin sellaista kotia on, jossa ei niin olisi. Kauan sitten, oli alkamassa konsertti. Kapellimestaria, jo valkoinen puikko kädessä haastateltiin. Hänelle tehtiin kysymys: Mikä olisi parasta musiikkia.

Hra kapellimestari oli jonkin sekunnin hiljaa. Suorastaan karjaisi: HILJAISUUS. Niinpä jos kodissani on jokin viesti ollut käytössä, suljen sen aina kun poistun sen luota. Erikoista kodissa, josssa viestimiä on joka huoneessa lukuisia.

Hurmaava puoliso

03052023 Tapio Strandberg

Sellaisen kohtasin töiden seurauksena. Sain jotenkin avittaa nuorta paria. Poika DI tietysti. Vaimo mitä sorjin nuori nainen. Parille tapahtui kai normaalia avioelämää.

Kuitenkin löysin naisen uudelleen vuosia myöhemmin. Olin neuvottelemassa Lahden Messujen kanssa halliin myyntipaikkaa puutuotteilleni. En ollut uskoa silmiäni. Nainen oli todella muuttunut. Entinen 50 kg ehkä nyt runsas 100. Mitä melkoisin äkeys oli iskenyt naiseen. Ei sitten mikään alkanut sujua. En saanut myyntipaikkaa.

Kuinka lienevät eläneet nämä nuoret. Lapsia lie. Mitä muuta? Aivan surettaa. Minne kauneus on paennut? Perheen jatkosta en tiedä. Missä viilettää nuori DI elämässään.

Tähtitorni Hollolassa

03052023 Tapio Strandberg

Niin uusi tarina että on vielä kuuma, eli tältä aamulta. Kertojana ystäväni Hannu. Työskenteli Oilon Oy:ssä

Olipa kerran alkamassa viikon pakkoloma yhtiöstä. Yhtiön johtaja tiedusteli, tahtoisko Hannu tehdä töitä sen viikon. Hannu tahtoi.

Tehtäväksi osoittautui Tähtitornin kuvun rullauksen mahdollistamat pyörät. Siispä loputon kävely kiertäviä portaita pitkin ylös. Sielläpä odotti 10 m halkaisijainen pallo kupukatolla. Että olisi pyörien vaihto. Niinpä löytyi 200 mm pyöriä. Vanhemmat alkoivat rispautua, vaikka olivatkin rätti-bageliittia. Niillä oli kulkuratana U-palkki selällään. Viimeaikona tornin pyörintä oli ollut melko nöykkivää. Niinpä. Johtaja-Ossi päätti rahoitaa koko asian.

Mitä lie pyöriä ollut kaikkiaan. Oli olemassa asennusvirhe. Yksi asennettu liian alas. Koko karuselli oli sen pyörän kuormituksessa.

Asiaan ei löytynyt ratkaisua. Ainut tehty asia oli nyt. Poistettiin pyörän pronssiholkki, ja väljä reikä pultille salli muiden pyörien astua myös toimeen. Myös peittoluukujen vaijeri oli vallan mahentunut. Sepä piti kelata koko tornin korkeudelta köysillä ylös. Aivan lopuksi, Hannulta karkasi iso holkki peltikatolle. Pyssäsi räystäälle. Kaverit totesivat. Antaa olla siellä. Hannu päätti. Se noudetaan. Niinpä, köysi Hannun vartalolle ja luisumaan kattoa pitkin räytäälle. Hannu saatiin ylös ja holkki.

. Mitä palkkaa, tiedusti Ossi. Hannu esitti: 20 mk tunti. Ossi löi setelit käteen. Ja niin torni jatkoi pyörintää.

20 ha puutarha

02052023 Tapio Strandberg

Sellainen oli tuossa Hennalan länsi puolella. Entistä lehmilaidunta. Vapaata maata. Oli myös viljelyksessä 1950-luvulla. Vanhaa muistoa lisänä x4 latoa. Kaiken lävitse luikerteli hiekkatie.

Sekin kummaijainen on totta: Tietä pitkin ajoi pikku linja-auto Metsä-Hennalaan ainakin kesäaikaan. Vielä 1950-luvulla oli tapana mennä hirttäytymään latoihin. Jotkut niitä säikkyi, kun näkyi keskiovesta mies köydessä. Aivan keskellä sijaitsi myös omakotitalo. Harjakatto ja kaikki. Siellä asusti myös tyttönen. Kävi koulua... Kunnes tuli miehet. Siirsivät talon kahdella autolla jonnekin muualle. Alkoi laskeutua rauha alueelle. Sen kasvusto todella rikas. Liekkö osittain venäläistä perua. Ei sellaista kasvustoa ollut muualla.

Niinpä siellä polkuja kiertelemällä koki uuden maailman. Maa-aines ruokkii kasveja todelliseen loistoon. Ja, kuinkas kävikään. Armeija suvaitsi aidata ison alueen kansainväliseksi sotilasurheilukeskukseksi. Ei ollut menemistä panssariaidan toiselle puolen. Pitivät kai vain yhden kilpailun ja alue jä torsoksi. Olimme niin vihaisia. Tie edelleen kulki alueen halki. Aidan verkkorakosista vain saimme silmäillä entistä loistoa. Henna lakkautettiin. Torso seisoo laajala pellolla.

Uutaa on tiedossa: koko alueelle on kartoitettu kerrostaloja 20 000 ihmisen kodeiksi. Saamme odottaa isoja liikenteellisiä muutoksia. Kaikkialle tulee sinkoilemaan henkilöautoja. Niitä riittää radan tällekin puolen. Eli, hyvästi kauneus.

Keskiraskas konepaja

26042023 Tapio Strandberg

Sellaisessa minun sanottiin työskennelleen koko ikäni.

Maailma muuttui. Saatoin alkaa seurata koko maailman kehitystä areenan kautta. Hiljalleen on selvinnyt. Maailma on merkittävästi suurempi, kuin saatoin kuvitella. Suurvaltioiden resurssit ovat mittaamattomat.

Jos Lahdessa Vesijärvenkadulla ahertaen saamme aikaan vuodessa 20 merkittävää vaneriteolliuuden konetta, niin samalla aikataululla yhdessä suurvallan tehtaassa pykätään 1000 valtaisaa lentokonetta ja usein sotilastarkoituksiin. Todella ihmeissäni kaiken suuruudesta. Ei riitäkkään yksi kortteli Vesijärvenkatu 23-25 Maailman odotukset valtaisia.

Siispä vain toivossa eläen katsomme taivaalle, mahtaisko vieraat koneet sittenkin lentää. On jo nähty itämerääkin joitakin melko tiuhaan. 1900-luvun alussa Lahden Metalli ja Rautateollisuus valmisti Venäjän valtiolle mm. sotilassänkyjä kasarmeihin.

Messilässä valmistui tammesta valmistettuja tykin pyöriä. Me autoimme silloista isänmaata sotaponnisteluissa. Entäs nyt.

Kauppaa toki edelleen käydään salaisesti öljystä ja energiasta ja ties mistä. Nyt tilanne on outo. Jokainen myy aseita kaikille. Ampuuko kohta jokainen jokaista????

Upseerit käskee. Sotilas ja kansa tottelee. Mistä upseeri saa käskyt. Ja, kas: Poliitikko käskee upseeria. Kuka käskee poliitikkoa? No, rahan valta se huitoo ja kerää rahaa itselleen. Onhan meitä kansaa tottelemaan.

Niinpä kaikki toteutuu ja onnistuu, ainakin pääoman mielestä.

Sittenkin niin pientä

27042023 Tapio Strandberg

Oikeastaan koko Lahti.

Onhan meitä runsas 100 000, hajoitettuna joka puolelle Salpausselän harjua. Tänne, Lahti-nimiseen kuoppaan mahtuu koko n.s keskusta. Niin, se mitä joskus luulimme laajaksi ja suureksi Mitenkä on käynyt?

Teollisuus meni sivummalle. Ihminen muutti asumaan sivummalle. Jäljelle jäi näivettyviä kerrostalo raunioita. Siis, mitä meistä on vielä?

Saksalaiset kävivät aikaansaamassa Radiomastot. Seuraava sukupolvi värkkäsi hiihtomäkiä 3 + 1. Mitäs hyvää?

Ei lentele enää 1918 aikaiset tykkien kranaatit sairaalan mäelle. Kaiken uhkana on täkäläinen ihminen politiikaataustoineen.

Hennala. Mitä merkittävin 4000 ihmisen koulutus ja työpaikka. Valtiovalta politisoi tilanteen ja Senaattikiinteistö valloitti koko alueen. Myy vielä vapaita tontteja. Odotetaan asuntoja 50 000 henkilölle, tuohon entisen Jalkarannan pellolle. Aivan silmäin etehen. Jos vielä lakkautettaisiin tuo Pietarin rata, niin saisimme kuihtua aivan rauhassa. Voisimme palata mehiläisten ja perunanviljelyyn itsellemme. Eihän meistä muuhun olekaan.


Sunnuntaina 14. toukokuuta 2023;

ELÄKÖÖN SUOMI !!!! Hyvin pärjättiin,
Suomi musiikin maailmankartallekin...Perjantaina 12. toukokuuta 2023;

1950-luvulla etsin ulkomaiden radioasemia öisin tällaisella Hornyphon-putkiradiolla, ja kuulin surinaa, hurinaa, siritystä ja piipitystä...

Nykyään on helpompaa, muutama numero digiradioon ja koko maailmaa on heti äänessä... Ylemmässä SilverCrest-keittiöradiossani on tallennetuna neljä kotimaista asemaa. Alemmalla Panasonicilla kuuntelen kaiken maailman lyhytaaltolähetyksiä, kymmenillä eri kielillä, musiikkia, uutisia, vaikka mitä. Hyvää unilääkettä, testaa.

`Keskiviikkona 10. toukokuuta 2023;

tervetuloa minun maailmaani...
kuvat puhukoot puolestaan, pyrin itse samaan

Katso lisää, haaskaa muutama minuutti!Lauantaina 6. toukokuuta 2023;

Taidetta taloon, eloa oloon...

Öisin nukun miltei Ainon vieressä, Väinämöisen tyyliin... Päivin lepuutan silmiäni ja ajatuksiani kolmessa kaunottaressa. Kerran kaipasin lisää väriä harmahtavaan arkeeni, mietiskelin uusien seuralaisten hankintaakin. Luonnollisen kokoinen maalattu kaunotar 200e, nuori tyttö pohjoisesta kieltäytyi etelänmatkasta, ankeaa on siis eloni edelleen.Vapunviettoa tänään 1.5.2023 ja 1966...

PRESIDENTTIPARISKUNTAA ODOTTELIN MINÄKIN, JA TORVISOITTOAKIN TULI NUORTA LEMPEÄ VAPPUPÄIVÄNÄ KOTIPORTAILLA 1.5.1966
TAPION TARINOITA - Näitä muisteluita on parisenkymmentä, löytyvät kaikki tästä linkistä
23.04.2023 Raimo Kaarna

OneMix3 - Ai että mikä???

Yksi-sekotus-kolmonen? One-Netbook? No kyllähän tuon päänupin pitää aika sekaisin olla, että tämmöisen kolmannen luokan sekalaisen häkkyrän hankkii. Ja vielä noiden yli viidenkymmenen entisen lisäksi... Näköjään hämäriä tyyppejä ja ajatuksia piisaa joka junaan.
20.04.2023 Raimo Kaarna

Mitä maailmalla tapahtuu? Selvitetään...

Virtuaalinen maailmanmatkailu netissä tulee eläkeläiselle halvemmaksi kuin reaalinen. Pysyy näkemyskin paremmin perusteltuna, mieleinen vaihtoehto löytyy AINA kunhan viitsii aikaansa haaskata. Vaikka aika on rajallinen luonnonvara, suosittelen...
18.04.2023 Raimo Kaarna

1947 isän Fordilla maailmalle...

Kuvan kuorma-autolla ajeltiin äidin vanhemmille kylään Taipalsaarelle. Auto oli parkkeerattu II Kittelänlinjan puolelle, Kaarnan perheen kotiosoite silloin Launeenkatu 50. Mummo ja vaija lapsenlapsineen. Sylissä Riitta, sitten Raija, minä Raimo ja Ritva, tytöt serkkujani.
1950 asuimme jo Kariniemessä, kuva Johannakodin paikalta - isä, veljeni Pertti, Ahti ja minä Raimo.
15.04.2023 Raimo Kaarna

Kirkkoarkkitehtuuria keskustassa

Virallisia piirustuksia ja Ikävalkon grafiikkaa... Taitavaa taidetta, molemmat.
14.04.2023 Raimo Kaarna

Puolisen vuosisataa vanhoja valokuvia 'videona' - klikkaa linkkiä.
Signal office and the publisher Raimo Kaarna in 1970-80's

facebook.com/watch/?v=383529235532903
12.04.2023 Raimo Kaarna

Sama sisustusmaku Veltolla...

Katso video tästä linkistä Velton kodinsisustamisvinkit IS 12.4.2023


Tämän kuvan otin 'rakkaasta ystävästäni' äsken tietsikan ruudulta.
Ilta-Sanomat oli tehnyt jutun Velton kodista hänen ok-talossaan. Ihanku meikäläisellä oltaisiin kuvattu, tunsin oloni hyvin kotoisaksi, meillä on sama valistunut sisustusmaku...


11.04.2023 Raimo Kaarna

Levolle laske luojani armias ol...

Matkan pää ja matkan alku.
Yläkuvassa Kaarnan perhe 1914 Nuijamaalla, vasemmalta Eino, isoäitini, Uuno, isoisäisäni, vanhempiensa välissä isäni Tauno ja sylissä Vilma-tätini.
Alakuvassa Backlundin perhe vuonna 1922 Pällillä, vasemmalta äitini Aune, Hilkka, mummo sylissään Urho, Henni, Hellin, vaija sylissään Eero ja Veikko.


11.04.2023 Raimo Kaarna

Äitini isoisä vuosisata sitten...

Tässä ollaan vähän juuria etsimässä, visuaalisessa muodossa.
Kuvassa virkapuvussaan ja koppalakissaan sulkumestari Karl Sikanen, hän oli äitini äidin isä. Apumiehinä sululla lienevät mm. hänen oma poikansa ja äitinikin isä.
- Vanhin veljeni Pertti on aikoinaan tehnyt perusteellista sukututkimusta Kaarnan suvusta ja myös äidin puolelta, joten tietoa molemmista löytyy omista arkistoistamme.

10.04.2023 Raimo Kaarna

Isä ja äiti maailmalla...

Löysin hyllyiltäni äsken laatikollisen vanhoja surunvalittelu- ja onnittelukortteja seurakunnalta, sukulaisilta, ystäviltä. Joukossa oli tämäkin ravintolavalokuvaajan otos etelänreissulta, 1970-luvulta? Tagomago Night Club, Porto -PI- Palma, Espanja. Kuvassa edesmenneeet vanhempani Tauno Kaarna ja Aune Kaarna.


07042023 Tapio Strandberg

Kiskojen jatkot minussa

Isoisä, isäni ja setäni olivat rautatieläisiä. Kaiken ikäni olen asunut aivan radan vieressä. Niinpä, aikoinaan ja tosi kauan kiskot jatkettiin ruuviliitoksin ja kappalein. Aivan tyypillistä kiskotuksille on alituinen kolke 50 m välein. Kiskojen liitoskohdassa saattoi olla 15 mm rako. Se laajeni pyörien sitä takoessa. Kun kiskoja aina kaksi, liitokset eivät ole samalla kohdalla. Niinpä, kolkkeen sinfonia muuttui joka vaunulla ja säiden mukaan. Kun muistamme koko liikenteen olleen höyrykäyttöinen, omat tuhinat ja suihkeet piipuista sinkoili radan varteen.

Myös, tuossa aivan lähellä sijainnut Hennalan ylikäytävä musisoi joka junalle. Kilkan kalkan. Puomi alas ja sitten junan mentyä ylös. Mutta se pääasia.

Minun sisälle on asentunut kiskojen kolk-kolk niin täydelleen, että tunnen sen jytkeen kehossani, kuin matkaisin aina höyryveturin tenderillä tai kyydissä.

Tosin niitä tender-kyytejä ei ole kuin kaksi kappaletta ja nekin vain Heinolaan. Nyt kiskojen jatkot poissa. Kiskot ja vaunut korkeatasoisia. Silti kotini keikkuu aaltoilevan maan mukana raskaimmille junille. Erityiseen aijemmin, Venäjältä saapuviin 160 tonnin öljyvaunut minua heiluttaa. Allegro-tyylin matkustajajunat sujahtavat jopa 220 km/h nopeudella. Juuri kuulen pikkusuhauksen.


07042023 Tapio Strandberg

Sotavangit

Sukuni kertomaa.

Sopenkorpi oy. Juuri valmistunut punatiilirakennus, 3 kerrosta. Aie valmistaa käsikranaatin varsia. Tehdas valmistui sotien välissä. Sota loppui ja käsikranaatinvarsien kysyntä päättyi. Tehtaan pihalle rakentui kaksi isoa punaista parakkia. Sinne alkoi kertyä sotavankeja. Ehkä loppusodan aikaa. Aivan pian vangit alkoivat tehdä käsitöitä. Kertyi tuohituohkosia. Koreja. Myös pajusta valmistui taidokkaita esineitä. Mielessäni ihmettelin, mistä vanki voi saada tuohta. Melko pian selvisi. Pihalla oli juuri valmistunut raamisahalaitos. Aikomus valamistaa huonekaluja ja tietysti koivupuusta. Se saatiin vain ostamalla koivutukkeja. Siitä niitä lankkuja sitten alkoi kertyä. Sukuuni liittyy pikkutieto. Tätini Ellen sai porttivahdin paikan tälle vankilalle. Osaa kertomuksista hänen muistojaan.

Alkoi vankien siirto Nastolan isolle vankileirille. Ajot suoritettiin avokuorma-autolla. Herkkätuntoinen setä John, osti paljon tupakkaa, ja ajeli autojen perässä, ja heitteli paketteja lavalle. Sopenkorpeen liittyy tässä vankikysymyksessä myös romukauppias Paavo Ille. Hän täydelleen venäjänkielen taitajana tuli värvätyksi tulkkihommiin. Oliko Paavo jo silloin Sopenkorvessa? Hän aloitti Rajakadulla toiminnan ja niinä aikoina osti maata kiskotusten risteyksestä aivan läntisestä Sopenkorvesta. Paavo oli pakotettu tulkin tehtäviin.

Oli paennut Suomeen Rajajoen ylittäen kapinan loppuaikoina. Kotitila siskoineen jäin Ryssän puollelle. Paavo koetti auttaa siskojaan siinä määrin kuin rajan määräykset sallivat. Paavo myös piilotti tähän uuteen romualueensa rakennukseen pakenijoita. Kansa tiesi. Paljon myöhemmin, ollessamme jo perhetuttuja, ei asia kärsinyt paremmin selvitellä totuutta. Paavon palveluksessa aivan erikoisen oloisia työläisiä. Kurjimuksia. Niitä sota-ajan raakkeja. Likaisia. Hurjia. Mikäli mahdollista, aina juovuksissa. Paavolla oli suorastaan hovi. Jossakin Sope-alueen kätköissä matkustajavaunun pätkä. Siellä kassarouva kamiinan loisteessa kassakaapin vieressä hoiti rahaliikennettä. Paavon muu hovi palveli paritalossa.

Heihin kuului siivooja kerran viikossa. Keittiöihminen. Ja, sitten, sunnuntaisin oli jo oikein maisteriseuraa. Naisopetteja yhteiskoulusta. Lie kolmasti kun saimme kunnian vierailla Paavon-päivillä. Pitänee olla ihmeissään.

Ei muita ollut kutsuttu. Maisteri toki oli. Kalustus hyvällä maulla salissa. Tarjoiluastiat todella arvokkaat. Aikaan selvisi. Paavolla on Isossa Saaressa pitsihuvila isolla tonttilla. Se lie kerran kerrottu. Asian piti olla Sope-tarina. Hiukan levisi.


TAPION TARINOITA

KOMPRESSORI

- Vuodet vieri 1940-tahtiin. Kadullemme oli muuttanut tuttu, Ristolaisen perhe. Myös kaksoispojat Olli ja Kalle. Juuri sinä hetkenä oli mitä kaunein kesäpäivä. Olin saapunut kotoa, tuosta aivan läheltä. Isä, Edward oli juuri tuonut pojilleen upean laitteen. Se oli elämäni ensinäkymä kompresseroihin. Miten somainen. Sähkömoottori pyöritti sen koneistoa.
- Kahdessa läpinäkyvässä sylinterissä mäntä puristi ilmaa. Miten jännittävää tekniikkaa. Eihän tuollaista olekkaan. Siinä ympärillä melske kävi.
- Arvannette, että himoitsin moista ihmettä. Väliohjelmana Eetu ärsytti terieriään siilin kimppuun. Ja terieri intoutui puremaan siiliä keskeltä piikkiturkkia. Veri valui. Täydelleen inhottavaa toimintaa, ja kompressori se vaan tuksutti ilmaa. Se oli vapautunut KSS 2 hammaslääkäriltä. Kalustoa uusittiin. Että toivoin omistavani sen.
- Kun hieno insrumentti jäi rasavillien haltuun niin sen ikä lie enintään päiviä. No, molemmista kehkeytyi sähköteknikoita. Melko nuorina kuolivat pois perheellisinä. Ai, että kompressori. Aikaa kului. Tapiolla oma kompressori vasta 1970-luvulla.

HOTA - Kuulostaako tutulta?

- Lienee nykyään kiellettyjen lääkkeiden luettelossa. Lapsuuteni oli aikuisille yhtä Hotaa. Se auttoi kai aivan kaikkeen kipuiluun. HOTA Hota ota kaks. Olosi paremmaks.
- Lääkkeen näin juuri ruotsalaisessa elokuvassa. Lie 1970-luvulla. Sitä sai vain Ruotsin apteekista. Vanhemmillani ja mummollani aina HOTA-pusseja kotosalla. Se intiaanin kuva sulkineen autoi. Kuulostaako tutulta?

07042023 Tapio Strandberg
31032023 Raimo Kaarna29032023 Raimo Kaarna

1975 omaa kotia rakentamassa
Solttiin Pilkekatu ykköseen...

Innokkaat rakentajat vasemmalta vanhempi tyttäreni Kirsi ja kuvaajan mannekiinina Kati. Talon valutyöt tehty, sorakasa odottaa lapioijaa ja puutavaraakin sateelta suojassa muovipeitteen alla. Kadulla vasemmalla perheen ensimmäinen auto, isältäni ostamani vanha sininen Opel ja sillä kuljetin koko kesän kaikenlaisia rakennustarvikkeita työmaalle.

Itse olin tuolloin jo 'vanha konkari' rakennusasioissa, aloitin 1959 Kiveriössä Purokadulla ok-talotyömaalla, jatkoin samalla työmaalla 1960 ja 1961, kerrostaloja rakensin Lahteen useita - Päijänteenkadun ja Kulmakadun nurkkaan, yhden Hämeenkadulle, pari Kiveriöön Hirsimetsäntielle, Sopenkorpeen makkaratehtaan pihanurmikon, Kärpäseen keittiökaapistot; lautapoikana jo 1950-luvulla mäkimontussa, 1980-luvulla ok-taloa saneeraamassa Pekanmäessä...

Oma koti kullan kallis. Ja kallis ihan konreettisestikin, ainakin nyt näin eläkeläisenä!!!! Mutta kun rakentaa kunnolla, rakennus kestää sukupolvesta toiseen - asun edelleen samassa talossa Purokadulla.

Pieni 40 neliön pihamökki laajennettiin täysikokoiseksi 120 neliön omakotitaloksi. Kuvassa isäni tarkastelee rakennustöiden sujumista. Lyseon VI luokan jälkeen 1960-61 olin päätoimisesti rakennushommissa, sitten palasin lukioon.


Erkki Halme

25032023 Tapio Strandberg

Kuuluisin Lahtelainen valokuvausliike.
Miten tullaan liikkeenharjoittajaksi!

Opiskellaan teknikoksi. Tullaan Lahden Rautateollisuus Oy:n yhdeksi suunnittelijaksi. Yritysten tilauskanta on kautta aikojen heilahdellut voimallisesti. Jopa, sodanuhat sen heilauttaa, ties minne.

Kuitenkin, Erkki Halme otti rohkean askeleen. Perusti valokuvausliikkeen. Tuossa se oli ikuisesti keskustan kävelykadulla. Nyt, kuvahistorioissa saamme nähdä todella miehuullista toimintaa. Erkki on kuvannut Lahtea radiomastoista käsin. Sellaisen yhden nyt talletin koneelleni. Löytyy Lahden kuvateoksesta.

Erkki kuvasi teollisuutta. Myös Rautea jossain määrin. Isäni perua, minut on vihitty kameraan. Niinpä jo 6-vuotiaana sain painaa kameran nauhalaukaisinta, kun tarkoin noudatin ohjeita. Siis, lasilevy kameralle sihen aikaan. Isä Ryti ehti ostaa myös 120 filmikoon laitteen ennen kuolemaa. Niitä alkoi saada 1950 aikoihin. Molemmat yksilöt ovat ullakollani. Myös messinkiputkista valmistettu jalusta.

Vielä armeija aikaan kuvasin isän 120 kokoisella. Tosin niukasti, kun päiväraha kovin pienoinen. Töihin palattuani, ystävä Olli myi minulle vaihto-objektiivi kameran, Diax II b kahdella objektiivilla. Nytpä kinofilmillä kuvia alkoi kertyä. Kamera aina mukana, järvelläkin.

Kertyipä tyttöystävä. Äitinsä Aino, lähti Amerikkaan. Pyysi lainaksi kemeraani. Hiukan empien sen lainasin. Aino palaa. Ja, kas. Kamera varastettiin. Sitten Aino teki vakuutuspetoksen. Kertoi kameran olleen Canon ja aivan uusi. Sain 1000mk. Jos tarvitte 35 mm objektiivia, se on nyt vapaana täällä.

Alkoi kohdallani uusi aika. 1977 ostin ensimmäisen järjestelmäkameran. Siitä alkoi loputon kierre. Päättyikin lähimenneisyydessä 16 objeksiivin ja lukuisien runkojen myyntiin. Mutta, jos sentään palaamme muihin kameroihin. Töissi sain käsiini Yashika 6x6 kameran. Kuvailin teettämiäni kirvesmiesten töitä, opikseni. Jokin hallikuva siinä sivussa. Sellainen ohjautui firman mainosnainen Pirjo Liisa Määttäselle.

Ja, mitä kummaa. Hän alkoi puhata Tapiosta firman OTO valokuvaajaa, sillä perusteella, että Erkki Halmeen laskut ovat korkeita. Mitä moninaisimpien koukeroiden kautta, siihen hommaan jouduin. Myös ins. pääkonttorissa alkoi kiinnostua asian toteuttamisesta. Ensimmäinen ostokseni oli kaksi Nikon-runkoa, ja tietysti ammattimallia, kolmella objektiivilla.

Alkoi julma opiskelu

Olin toki lukenut kaikki kameralehdet jo vuosia. Eniten minua opetti Olli Pohjolainen. Todellinen tiedemies valokuvauksen alalla. Mitä moninaisimmin tempuin, saavutin vallan oman ison studion, ja siellä sitten jo jalustojen viidakko, suurten studiosalamien viidakko.

Niinpä kuvauksia siellä ja yhtiön tehtaissa. Kahdesti vuodessa iski matkapakko. Kiersin kaikki yhtiön Suomenniemelle tuottamat uudet vaneritehtaat ja aivan kaikki, joihin oli tehty uudistuksia. Keväisin ja syksyisin näitä matkoja tein. Olipa kelvollista aikaa.

Kun talouselämä suorastaan lakautti niistä melkein kaikki, ehdin nähdä alan tuotannon täydelleen. Jopa romattiseen malliin. Kyllä haudottu koivu tuli tutuksi tuoksuineen. Melko vaativaa kuvausta. Hra ins. kuljetti ja määräsi majoitushotellit tai motellit. Kaiken muun sain selvittää yksin.

Juhlat loppuu aikanaan. Neuvostoliitto hajosi. Vuosi siitä päättyi myös Tapion ikuinen työsuhde Raute Oy:ssä.


Valokuvaus ei päättynyt. Kuvasin yksityisesti edelleen teollisuutta omalla Canon-kalustolla ja mitä kuuluisammall Metz 60 2 kalustolla. Häitä ja hautajaisia, jopa Keskussairaalan 20-vuotisbileet Sibeliustalossa.

Niin jäi Tapion mastoon kiipeämiset... Siis hävisin Erkki Halmeelle. Tosin henkilönostimilla kuvailin Lahdessa, Villähteellä ja Nastolassa. Sekin toki avarsi näkymiä. Yksin 42 m korkealla, olenkin melkein avaruudessa.

Kohta studion saatuani havaitsin Erkin nyräilevän minua. Vein häneltä yhden merkittävän tuoton. Jos sekin, kun opiskelin filminkehityksen kinolle ja 120 koolle. Saavutin korkeamman laadun kuin Erkin laborantit.

Mutta edelleen käytin vedostukseen Halmeen labraa kaupungintalon naapurissa. Siellä työskenteli nti Zitting. Verraton kopion tuottaja.

Lopullinen nyrjähdys kuva-asioissa alkoi, kun digi valtasi kaiken. Oli tullut myös todellinen värikuvien mestari: Grand Foto. Aivan uusin tekniikka ja kuvissa laatu. Oli sekin askel, kun ostin suihkutulostimen ja saatoin itse tuottaa kuvani. Jopa alkoi rahaa palaa. Erkki Halme liike siityi Eiri-nimen alle. Tosin sekin oli tyystin kuvaliikeenä poissa, mutta, passikuvaa ja sellaista.

Siellä kohtasin Erkkin tyttären Elicen. Pidimme yhden kerran todella muisteluksen. Ei asiakkaat häirinneet. Olimme sentään tuttuja 30 vuotta.


23032023 Raimo Kaarna

Itserakkaudellani ei mitään rajaa...

Kaikki kuvat olen sairaalareissuillani itse kännykälläni räpsinyt joutilaana maatessani. Meilahdessa Helsingissä ja täällä Lahdessa. Ekalla reissulla koomassakin neljä vuorokautta, ja pois kotoani yhtäjaksoisesti pari kuukautta...

Mikä miestä vaivaa, vilkaise


Tiistaina 21. maaliskuuta 2023

Puolisen vuosisataa sitten...

Ja jäsenyys tuossa USAlaisessa sanomalehtialan organisaatiossa oli hyödyllisintä oppia mitä olen koskaan löytänyt mistään. INPA eli International Newspaper Promotion Association oli ANPAn = American Newspaper Promotion Associationin kansainvälinen osasto. Käytännön esimerkkejä sanomalehtien markkinoinnista - ilmoittelua, ideoita, suoramainontaa, julisteita...

INPA julkaisi joka viikko ilmestyvää ilmoitus- ja levikkimarkkinointiohjeita sisältäviä jäsenlehtiään, missä amerikkalaiset jäsenlehdet kertoivat omista myynninedistämistavoistaan. Jokaisessa numerossa oli runsaasti kuvia lehtien omista ilmoituksista, suoramainosmateriaaleista, julisteista - tietoa mainonnan tehosta.

ESS:n markkinointiin ilmoittajille kirjoitin ja leiskasin omia mainoksiamme lehden sivuille, julisteita ulkomainontaan, tilauskuponkeja sisältäviä suoramainoslehtisiä 'tyhjiin' postiluukkuihin. Mallia otin USAsta, ja hyvin toimivat täälläkin.

INPA julkaisi kirjallisuutta lehti-ilmoittelusta, mainonnan suunnittelusta, kirjapainopalveluiden markkinoinnista. Ostin ESS:lle useita erilaisia englanninkielisiä opuksia ja opiskelin niitä, sain ajatuksia asiakaspalvelumme parantamiseen.

USAsta tilasin aikoinaan Etelä-Suomen Sanomille myös Metro-kuvapalvelun kaikkine etuineen, ja vuosikausiksi. Kuukausittain tuli 64-sivuinen broadsheet-kokoinen kuvapankki ja lisäksi erilaisia teemakuvia eri aihepiireistä.
Myös valmiita värierotteluja jättikokoisista kuvista saatiin joka kuukausi.
Nämä kuvastot ja ideapankit helpottivat suuresti ilmoittelun suunnittelua.


Setäni

20032023 Tapio Strandberg

Jyhkeä herra. Asuimme puolikasta samassa mummolassa. Etsi paikkaa maailmassa. Pula-aikaan töitä hakemaan Helsingistä. Ensin jouduttiin talvella meren ylitse menemään johonkin linnakseen. Sinne, hankien ylitse. Ruokaa mukaan viikoksi. Kolkkoa oli. Heitä oli muutama. Sattui niinkin. Jäänmurtaja olikin tehnyt ison railon. Eipä ollut asiaa mantereele moneen päivään. Nälkä ehti tulla.

No, saapui se kesäkin. Leppoisia huoneustomaalauksia riitti. Niinpä, John lähti uimarannalle sunnuntain viettoon. Yksin kun oli, latoi vaatteiden pinoon myös kalliin rannekellon ja lompakon. No, kun Hietsussa oltiin, niin väkeä kaikenlaista. Melkoisena uimarina John meloi melkoisen matkan merta. Mitä. Missä on vaatteet?? Ei tietysti missään. Ei siis lompakkoa ei kelloa. Kaunis sunnuntai alkoi mielessä himmetä. Uimahousut vain, kortteeriin on matkaa. Helsinki opettaa.

Kaupungilla John jatkoi laatumaalarina lopun ikäänsä. No, ei selkkauksilta sielläkään selvitty. Riitaa jatkuvasti ryypiskelevän porukan sisällä. Kerran tilanne jo hyvin uhkaava: Toinen maalari alkaa käydä päälle. John ottaa terässpakkelin kouraansa ja ilmoittaa: tule vaan. No, jäi tulematta. Vaaroja oli muitakin. Tuli määräys. Kaupungintalon portaikko uudelleen maalattava. Sen keskeinen torni todella korkea, varsinkin jos sitä katsoo ylimmästä pyöröikkunasta. John otti valokuvankin ikkunan läpi. Telineet korkeintaan heiveröiset.

Niin tuli jopa portaikon kultauksetkin tehtyä loistoonsa. Kohotti itsetuntoa. Niinpä, onnekseni, John alkoi vapaalla opettaa minua pensselien hoitoon. Alla 10 vanhana opittua en unohda lainkaan. Ennen näkemättömiä lakkapenssleitä lukuisia. John teki viraapelina ihmisten remontteja. Aina ystävällinen John sain vieraita, mutta vasta sitten kun alkoi itsekin juoda. Niin saapui cellega-miehiä. Riemua riitti kun viinaa riitti. Saivat pyytämänsä rahat ja katosivat. Sama tietysti toistui ja usein.

John oli perinyt isältään äkkipikaisuutta. Joskus, nuorena, kun piti lähtemän kaupunkiin, niin kaiken tuli olla tiptop. Puku prässättynä. Hattu ei aivan miellyttänyt. Sitä höyrytettiin ja silitettiin. Ei malli alkanut miellyttää. Lopulta John paiskasi lierihatun kamarin lattialle ja jätti kaupunkireissun sillä kertaa.

Olkoon vielä Yksi.
Olipa oltu ravintolassa. Kaupungilla, John havaitsee, kello on pysähtynyt. Ottaa ranteesta ja paiskaa lähimpään kivirakenuksen jalkaan. Vielä kantapäällä murskaa sen. Tarinat ei lopu. Alkavat hiljalleen unohtua.

Mut, kerran vielä.
Oltiin kiinnittämässä Konserttitalon lattiamattoja kirjaston tiloihin. Siivoojien olisi pitänyt tehdä lattioista aivan siistejä. Kuka kelvoton heitellyt tupakantumppeja. Ei ammattimaalari alennut niitä poistamaan. Ei kun liimaa lisää ja vasaralla litteäksi. Ai pahus. Taskukello muljahti rintataskusta matolle. John raivostui. Tempaisi kellon perineen, paiskaten sen kauas lähelle seinää. Siivoja sai ohjeen. Vie se minne tykkäät. En ota takaisin.


Olen kummajainen

20032023 Tapio Strandberg

No, ihmekkös tuo. Koko varhaislapsuuden asuin Kärpäsen kylässä. Seurana ei juurikaan lapsia. Mitä nyt hiukan likkoja. Kuuntelin mummojen kertomuksia.

Heillä puheenaiheena kuolemat. Kylässämme oli kuoleman kolmio. No, aikanaan joku kuoli. Oitis mummot alkoivat etsiä kolmion seuraavat 2 kohdetta. Eipä tietysti aikaa, kun se toinen selvisi. Asiaa auttoi, kun Salilan mamma oli usein kutsuttu sairasta hoitamaan. Ja, taas kahvia kuppiin ja uudet tiedot. Salilan mamma hoiti myös synnytykset... Niin tämä kyläyhteisö eli. Mummut jo kapinan nähneitä, joten ruumiit tuttu asia.

Niinpä minuun iskostui ennalta näkeminen. Toki aivan laskematonta, missä määrin kohdallani tämä toteutuu.
Kuitenkin:
Näissä tunnoissa eilen soitin kylän kuluisimmalle miehelle. Ei ole vastannut puheluuni vuoteen. Saan kuulla. En pidä puhelinta mukana, ajellessaan pulloja keräämässä. Sain kuulla 2 h kertomuksen vakavasta liukastumista, ja nyt kotonaan yksin. Raahautuu asunnossaan kylpyhuoneen ja keittiön väliä. Jalat eivät toimi. Kyynärsauvoihin yltää kun ensin polvilleen ja sitten lavuaarin reunasta kiinni. Lääkärit eivät osaa auttaa. Mies ei halua apua. - No, kertomus sisälsi paljon sairaala kurjuutta, mutta olkoon nyt.

Pohdiskelin toista melko kuuluisaa perhettä. Olivat kotonani n vuosi sitten. Soitin miehen puhelimeen. Suljettu. Ei kenenkään käytössä. Mies ½ vuotta minua vanhempi... joo... sairauksia toki... mutta aina selvinnyt. Aivan hurjimus tekemään töitä. Vaimo tosi kultainen.

Entäs nyt:
Oli uhka. Kylämme mies kaatui 2 vko sitten pihaliukkauteen. Ja, kas. Monia nähnyt selvisi 20 tikillä päähän. Työhurjimus hänkin. Läheltä meni mutta menköön, joskus sodassa lausuivat.

Olenko sellainen osittainen Jumalan viuhka, joka määräajoin pyyhkäisee jokaiseen kylään ja korjaa jo kypsät ihmiset talteen??? En toki, minä vaivainen vanhus. Kunhan pilvistä katson ohjeita.
Puistokatu

19032023
Tapio Strandberg

Niin, tuolla vasemmalla on kaupungintalo. Työnpatsas miltei edessämme. Näennäisesti aivan rauhallista. Joo. Kauppahotelli aivan edessä. Ken sinne käy, voi kaiken toivon heittää - sanovat jotkut. Tässä lähistöllä kelloliike. Sähkölaiteliike, sexi-asiat alempana Rautatienkatua. Tuolla, Vesijärvenkadulla vasemmalla jyrisee liikenne. Myös Kansanopiston silta se siellä välkkyy. Olemme todella Lahden navan kohdalla..

Kaikki tapahtuu aivan tässä ympärillä. Tässä, alakerrassa piti hetken aikaa lounaspaikkaa Martti-ystäväni. Kaikkien aikojen hulikaani. Vaimo hoiti paikkaa siskonsa kanssa. Martti kohdatessa vaati minuakin lounastamaan sinne. No, ei se kummoinen ollut. Oliko meitä vain 2 aterialla.

Martti aloitti hurjan elämänsä jo kansakouluijässsä. Kerrankin kun vaelsimme Kärpäsen hautausmaalle isän haudalle, paiskaa kadunvarren talon ikkunan auki. Saan kutsun tulla ryyppäämään. Siihen aikaan asia minulle tuntematon. Martti, kansakoulutoveri. Suurperheen lapsi otti tavakseen painia kanssani joka välitunti. Sanoi treenaavan minua tulevaa varten. Jotain opin. Niitä taitoja en sitten ole käyttänyt. Martti siirtyi tässä aijemmin venäläiseen liiketoimintaan. Mm. metsästysmatkojen järjestämiseen Venäjän erämaihin. Sopivasti asioita ohjaillen, sinne mentiin armeijan helikoptereilla...

Kohtasimme huoltoaseman baarissa Hennalassa. Silloin sain ohjeen Venäjällä liikkumiseen: Pukeudu täysin huomaamattomaksi. Ei mitään arvokasta koskaan mukaan. Henki lähtee, jos on otettavaa. Venäjän matkoilta palattuaan Martti saapui Helsingintien Shellille pitämään selvitymisohjeitaan. Kuitenkin kerran, vaimo sai tarpeekseen. Martti saapui kotiin. Vaimo osoittaa oven lähellä olevaan pahvilaatikkoon. Siinä on sinun omaisuutesi. Olen eronnut sinusta.

Oli sekin aika, kun Martti piti peltisepänliikettä, tuossa Kärpäsen Osuuskaupan lähellä. Ilmastointiputkia pihat täysi. Sitten firma siirtyi Mariankadun sisäpihalle, kirkon alapuolelle. Kävi selville. Ainut peltiseppä firmassa oli vaimo. Siitä sitten siihen baarihommaan. Martin lopputili alkaa hämärtyä muistista... Sen hän sai lukuisia vuosia sitten.

Puistokatu on sisältänyt niin paljon. Täytyy muistaa 1918 aika. Sen tienovilla lainehti punainen Lahti, sitten jo Saksalaiset. Sinne ja sen ylitse ampui punaiset tykillä kaupunginsairaalaa kohti. Siellä hallitsi valko Suomalaiset. Tehokkaat Saksalaiset saapuivat Launeelta päin. Punaisia tuossa vanhalla hautausmaalla ammuskelemassa vastaan. Konekivääri halkopinolle Saksalaisilla ja hyökkäys hautausmaalle. Sen muistomerkki sittemmin veistettiin hautausmaan alkupäähän. Kiväärin luotien iskemiä edelleen vanhemmissa hautakivissä. Ne ovat Saksalaisten kivääreistä ja konekivääristä.

Elämä on suihkinut Puistokatumme ylitse niin monasti. Sodan pommi osui mm sittemmin Kauppahotellin rakennukseen. Joitakin kertoja minutkin vieteltiin sinne, kun kiltit perheenisät olivat olleet kanssani Seurahuone- kokouksen jälkeen virkistystä vailla. Siellä näin todella krokotiilien oloisia naisia pöydissä. Yksi ryyppy minulle riitti ja pois. Kiltit isät jäivät


Ramin 80-vuotispileet Soltissa helmikuun lopulla...

Sain tyttäreltäni Katilta paremmat kuvat ja julkaistaan ne nyt nähtäväksesi.
Perhettä, sukua ja ystäviä... Kiitti sinulle Kati ja Tupulle ja Eerollekin.

Päivänsankari juhlakakkua leikkaamassa, hienot lahjaruusut tuoksuivat. Kaarnanpalaset - isoäiti Tupu, lapsenlapsi Lumi, isoisä Rami ja tyttäremme Kati. Vasemmalta Rami, kaverini Matti Kuivannolta ja pikkuveljeni Ahti Hesasta. Eero hoiti juhlien kauppareissut ja henkilökuljetukset, kiitos. Lumi naatiskelee. Asuskelin täällä 'rakentamassani' talossa itsekin 1975-92, nyt kyläilemässä. Juhlakahvipöydän antimet kotitekoisia, itse leivottuja. Kiitti, Tupu, Kati ja Lumi. Velimies Ahtikin näyttää viihtyvän täällä entisessä kotikaupungissaan.


Toiset 80v-synttärijuhlat olivat Kankolassa tyttöystäväni Railin kotona, kiitos siitä. Kuvassa ystäviämme Tuula R, Tuula P ja Jaska. Myös Karo, Pete ja Ville kävivät.


Raimo Kaarnan appiukko Reiska Tammisto veneenkunnostuspuuhissa Kariniemessä 1950-luvulla.

Tuulilasivene

07032023 Tapio Strandberg

Veneet kiinnostaneet aina. Pieni kertomus hyvinpalvelleesta yksilöstä. 1960-luvulla sain kuulla. Rauteliinin pihalla on vene myytävänä.

Olimme Heikki Utelan kanssa työtovereita Lahden Vaaka Oy:ssä. Sinne yllimme ammattikoulusta suoraan. Heikki oli hollolaisen maatilan poika. Siispä auton omistaja. Hilman Minks+++ Railakas ajotyyli sai siihenkin autoon melkoisesti liikettä.

Niinpä houkutin Heikkiä. Mennään aamiastunnilla venettä katsomaan. Lie ollut aika keväänkorvalla, kun niin innosti. Olimme saaneet ohjeet. Kyllä sen käyntiinkin saa. No, ohjeita noudattaen, pikku-Olympia käynnistyi. Vene oli ns pukeilla... Ollut jo kauan. Melkoisen tärinän kone aiheutti. Eipä ollut vettä tasaamassa tärinöitä. No, hyvä näin. Aloimme tarkastella veneen jälkikunnostustehtävien määrää. Maalit miltei poissa. Rakoja runkolaudoissa. Nuoren miehen usko tehtävästä selviäämiseen päättyi. Hinta olisi ollut lähes muodollinen.

No, niin. Veneen omisti VR:n vaunujen tarkastaja. Asui radan toisella puolen. Sukua työnjohtaja Soudolle. Hän työsketeli Vaahto Oy:n pajalla Vesijärvenkadulla. Ostototeutukset päättyi.

Meni kymmeniä vuosia. Löysin Ryti-isän lasinegatiiveistä kuvan, kun juuri tuo vene on Vesijärvellä... Kuvattu ruorimiehen kohdalta peräänpäin. Tunnistan Vesijärven rantamat. Oli vastikään lähdetty perheen kanssa vesille, ja oikein sunnuntain asuissa. Pilvistä. Niinpä kytkeytyi vene taas Tapioon.

Asiatietoja pyysin arkkitehti Seppo Soudolta. Kaikki nivoutui yhteen. Snellin omistamassa matkasi Soudon perhe ja Ryti kuvaajana. Kuva lie 1930 luvulta. Pitkä oli veneen tie. Olin katsellut sen varastointia aina kaupunkiin mennessä tuolla Rautellin tontilla. Melko kauniit kaaret, kadulta näky aivan ehjän veneen oloinen. Ikä vaan joskus täyttyy.

Appiukkoni veneilee 1950-luvulla, taustalla Enonsaari (?).

Nyt Islantiin naimaan...

Google käänsi tämän jutun venäjästä suomeksi. Klikkaa juttua ja voit lueskelle muitakin luotettavia uutisia ympäri maailmaa...


Nainen katolla

05032023 Tapio Strandberg

Oli lokakuun loppua. Kuljimme Enonkärkeen tutun venesurkimuksella. Rannoilla jo melkoisesti jäähilettä. Minä ja nainen. Todellinen eräkävijä. Surkimusmoottorissa meidät ahdettiin keulan alle kansiluukusta. No, raskas Olympia käynnistyi. Surullisen polttoainehöyryn vallitessa ja miltei pimeydeässä matkasimme 5 km laituriin. Eipä ollut muita vesitaipaleella. Rantautuminen. Miehet vallan kolme lähtivät rantoja pitkin mökeilleen.

Aloimme lämmittää kiuasta. Kummaa sekin. Löylyhuoneen lattialla todella paljon jäätynyttä vettä. Joku muukin on kylpenyt pakkasten aikaan. Oleskelimme ulkosalla. Kierrettiin päärakennuskin. Pahantekoja ei vielä löytynyt.

Halkoa paloi Isossa-Misassa tuntikaupalla. Seinät hikoili. Tuntui kuin ei rakennus aio lämmitä lainkaan. Olimme levittäneet kaksi päärakennukselta noudettua patjaa, kun aie oli nukkuakin. No, lauteilla tilaa vaikka 10 hengelle. Kahdestaan ja vaikka kuinka.

Ehdotin saunarakennuksen katolle kiipeämistä. Oli saatu uudet paloportaatkin. Sinne kipusimme. Merkittävästi saimme lisää avaruutta katsella järvelle ja ympärille. Jotenkin sävähdytti. Olemme kahden katolla kahden savupiipun hallitessa. Vesillä ei tietysti mitään liikennettä. Melko pitkään siellä viihdyimme. Savu saunan piipusta himmeni, joten lämmityspuuhiin vaan.

Saapui se yö. Sauna ei juuri lämmennyt. Patjat, kääntelyistä huolimatta, eivät lämmeneet. Jokseenkin karu oli yömme. Tuvan puolella aamukahvia ja eväitä. Tulivat kolme veneilijää. Teimme lähtöä Lahteen. Pikku pulma edessä. Järvi onkin jäässä. Ei puurunkoinen vene aiokkaan irrota laiturista. Tapio joutui istumaan keulatuhdolle. Käteen 2-metrinen airo. Ei muuta kuin jäätä särkemään, sitä oli n. 10 m ja lisääntyi koko ajan. Lohkoin ja lohkoin. Vene koetti nousta jään reunalle. Ei noussut. Vanha rähjä.

Lohkoin jäätä 30 metriä ja sulan reuna oli edessä. Jääsuikaleita kirskahteli keulassa, jonne keulaluukun kautta jouduin pakenemaan. Sopii ihmetellä. Vanha venelauta ei sittenkään puhjennut jäiden kolkkeesta huolimatta. Vene olisi voinut myös palaa. Polttoainehöyryt ahdistavia. Veneen pohjalla loiskui vesi ison vauhtipyörän singotessa suihkuja venee laitoihin. Ihme ja kumma. Elämäni vaarallisin venematka päättyi Lahden sataman venelaituriin. Vene mitä ilmeisimmin hävitykseen heti keväällä.


Seikkailu

05032023 Tapio Strandberg Niinpä päätökseksi tuli: Lähdetään retkelle saaren poikki ja kohde on kaupungin ylläpitämä kesäpaikka siellä lännen puolella. Päivä kaunehin. Aloimme kokea ihmeitä. Eipä tietäisi, jos ei ole kokenut samaa. Nousemme miltei vuorelle. Vasemmalle jää hammaslääkäri Valojärven huvila. Aivan korkeimmalla kohdalla saaremme osaa. He eivät aio seurustella Rauten väen kanssa... Siis, matka jatkuu.

Laskeudumme suorastaan trooppiseen laaksoon. Ohuita puita alkaa olla kaarevina kehyksinä polkumme kattona. Kuin loputtoman pitkiä bambuja ja jokin voima ne on taivuttanut latvoineen maahan saakka. Kosteaa, kuin tropiikissa aivan, ja tietysti aivan hiljaista. Maailman mahdolliset äänet aivan poissa. Alkoi peloittaa. Suuntamme on länteen, eli saaren reunan tulee osua vastaan melko pian. Niin samoamme. Pikkupolkua riittää.

Vihdoin ylenemme melko korkealle harjanteelle. No, siellä alhaalla uinailee rakennus. Miltei huojentuneena alamme laskeutua. Jopa alkoi Palma maistua pikkuravintolassa. Ihmisiäkin melkoisesti liikkeellä. On paikan rinteillä pikkumökkejä. Aivan uusia. Niitä saa vuokrata yösijakseen ja kaikkiaan x 6 kpl. Jopa on näkymiäkin. Näkee Vesijärjen selän ylitse Messilän kartanoonkin saakka. Eteäisyys vain vajaa 1 km. Siihen suuntaan alkaa aurinkokin matkailla, eli länteen. Meidän tulis päästä Enonkärkeen takaisin ja kotiinkin.

Kuinka palasimme? Emme ainakaan kävellen. Katsokaa historiasta, miten tuon asian teimme.


23.02.2023

Iän karttuessa muistellaan vanhoja, juttujakin...

Jutun kirjoittaja muistaakseni Kari Naskinen, entinen työkaverini Etelä-Suomen Sanomien ajoilta, kuvassa oikealla. Piippua polttelee Markku Laitinen, kirjadivarin omistaja.
- Lisää lehtijuttuja Signalista www.lahtelaista.net/000060signaljutut.htm


15022023 Tapio Strandberg

1000 mm halkojen polttolaitos

Sellaisia tuotekehitin ja teetin.
Että mikä se on.

Se rakentuu neljästä renkaasta, 12mm harjaterästä ja pystyn lattaraudoista 50x30mm 4 kpl. Korkein kohta 80 cm. Että onko näyttöä toimivuudesta? Toki. Jo omalla pihalla polttelin seipäitä ja myös niitä kohteita, eli 1000mm koivuhalkoja. 5 halon puolikasta, sieltä järeämmästä päästä. Sinne välikköön sujauta 2 sytytyspalaa, sitä parasta mallia, ja syttyy takuuvarmasti. Niinpä on komiaa tulta loputtomiin. Käyt joskus sujauttamassa yhden halkopuolikkaan ja tuli leimua.

Yhden sellaisen tulistelun hoidin ukkossateen minua roiskiessa laavun vierellä, Lahden kaupungin viherosaston paistellessa makkaraa ja kahvia keitellen. Tuli leimusi. Oli halot mukana.

Toinen näytös Kariniemen kentällä. Oli menossa ison talkooväen viihdytys työn ohessa, ja jälleen halkotuli täytti täydelleen tehtävänsä. Ei työaikaa kulunut paljoakaan parin makkaran paistoon ja liekin ympärille mahtui kerralla 8 talkoolaista. Kenellä on pihaa ja tahtoa, voi teettää 1000mm halkojen polttolaitoksen. Se leimuaa pitkänkin pihajuhlan ajan. Halko silloin tällöin ja ei huolta lain.

Omalla pihalla sellainen nököttää. Kaupungin ostamat lie sosiaalistettu yksityiskäyttöön. Yksi mm. unohtui metsään, kun ei joudettu kuumia rautoja jäähdyttelemään. Siellä se jossain on.


14.02.2023


Wemmu ja Tapio

29112022 Tapio Strandberg

Ajatelkaa.
Istumme Tapion WC:ssä.
Wemmu astelee sisään myös.

Ei moni tiedä. Wemmulla ja Tapiolla on yhteinen hammasmuki. Nyt se on kaksikertaista rosteria. Wemmu pudotteli kovamuoviset ja rikkoi. Wemmu todella ymmärtää. Olemme yhdessä ja kavereita. Hän käpertyy pöydälle. Katsomme silmiin ja ymmärrämme. Lisään Wemmulle vettä. Pesen mukin ja on Tapion vuoro.

On jo runsas vuosi ja juhannus meni. Wemmu kateissa. Kateissa on myös Wemmun emäntä. Ei ole kotona. Wemmu todella kateissa. Näin suuressa tiettämättömyydessä elän. Tyyne, kisurakkauteni on myös poissa. Ollessasi sairaalassa viikon, Kylli nouti Tyynen turvaan. Jos joku vaikka murtautuu ja entäs Tyynen kohtalo. Tapio alkoi toipua ja kyseli Tyyneä takaisin. Meni melko kauan, ennenkuin Kylli myönsi. Vein Tyynen lääkärille. Lääkäri ehdotti siirtymistä kissojen sinitaivaaseen. Niin lie käynyt. Niin, yksin elelen.

Ainut eläin joka lähestyy, on tintti. Saapuu keittiön ikkunan seutuville, ja tekee tiettäväksi: Lintulauta on tyhjä. Näin he tekevät.

Kylli vihdoin eilen sen täytti. Lähetin emailin. Jo vain ystävyys säilyy. Kaipaan kisujani. Wemmu suorastaan asui luonani. Jopa 7 tuntia hän jossakin nukkui. Saunottiinkin sun muuta. Wemmu hallitsi 3 kerrosta kodistani. Joskus kiistaa Tyynen kanssa, kuka täällä on isäntä. Wemmu hallitsi, mutta, kohteliaasti.

Poissa on kaikki. Lie Monika hävittänyt ystävä-Wemmun. Molemmat kateissa. Eivät vastaa meileihin.

TAPIO STRANDBERG JA RAIMO KAARNA V.2013 SOPENKORVESSA KIRPPIKSELLÄ.
YLÄKUVASSA RAIMON AINOA LEMMIKKIELÄIN.


13.02.2023

Isä ja tytär taidenäyttelyssä, v.2003

Naapurikunnassa Nastolassa käytiin 20 vuotta sitten, kansanmusiikkia, öljyvärimaalauksia, akvarelleja, kahvia ja kakkua. Taidetta talon täydeltä ja vielä hyvässä seurassakin - Risto, Tuula, Jaska, Tuula, Raili, Rami, Kati. Ja monia näkyviä ja kuuluvia lahtelaisia...


05.02.2023

Kauniita järvimaisemia Lahdesta...

Ja paikathan me kaikki tunnemmekin, vaikka kuvat 40-50 vuoden takaa? t46 t77


23.01.2023

Hienot kalenterinkannet 1941, taideteos...

Tekijällä on ollut silmää ja taitoa.


22.01.2023

Askon huonekalujen markkinointia Saksassa...

Aurinkolippis ja palapeli. Milloin tämä Asko-logo olikaan käytössä?
20-30 vuotta sitten??? Kuka muistaa...


18.01.2023

Mistä tällaiset raiteet löytyvät?

Kaikki vinkit tervetulleita... Pistä kommentteihin muillekin tiedoksi.
- Kirppisdioja, o69 q56 p61 q82. Klikkaa suuremmaksi.


18.01.2023

Veturinkuljettajan pojan hienoja kuvia Lahdesta

Kuvillakin ikää jo useita vuosikymmeniä, osaatko paikallistaa? Valokuvaaja Tapio Strandberg oikealla.


17.01.2023

Listen to lovely INDIAN MUSIC.
Just click link 9X JHAKAAS ...and enjoy.

KUUNTELE EKSOOTTISTA MUSIIKKIA INTIASTA, SUOSITTELEN.17.01.2023


Joulupukin hommat loppuivat jo - partajouhet joutavalta katkottiin, Raili saksijana. Tunnin vanha kuvatus, saunanraikkaana.


15.01.2023

Lahtelaisten tärkein rakennus?

Olavi Ryyppö, Terho Apponen, etiketti ja juliste... Näkemyksiä Lahden kaupungista.

Taidetta talostamme... Teokset 50-100 vuoden ikäisiä, kaikki?

Savilautasia, metallipinssejä, lasituhkiksia - kaikkeen kaupungintalo on ikuistettu.


12.01.2023

YOUR ADS FREE! > ILMOITA !

SIGNAL is a website for those looking for foreign penpals or swapping contacts for collectors. Advertising is free for private persons as far as the contents is legal and the text is polite and not too long, also photos ok. One listing monthly accepted. Next ad next month.


PENPALS 2023
TODAY AND
- MAY 2023
- APRIL 2023
- MARCH 2023
- FEBRUARY 2023
- JANUARY 2023

PENPALS 2022
- DECEMBER 2022 - NOVEMBER 2022 - OCTOBER 2022 - SEPTEMBER 2022 - AUGUST 2022 - JULY 2022 - JUNE 2022 - MAY 2022 - APRIL 2022 - MARCH 2022 - FEBRUARY 2021 - JANUARY 2022


04.01.2023

Raija Lindén on julkaissut hienoja muisteluita Mallasjuomassa työskentelystään 1958-1967

Lue juttu 'Mallasjuoma muistoissani', paljonkin tuttuja nimiä, kiinnostavia tapahtumia... SUOSITTELEN, klikkaa linkkiä Raija Lindén muisteleeRaija Lindén on Lahdessa asuva kirjailija, infoa löytyy mm. Wikipediasta. Hänen juttunsa Malskin ajoista löysin sattumalta kuvan vanhalta kovalevyltä eilisiltana ja googlaamalla löytyi lisätietoa, kuvia, kirjailijaesittely jne.


01.01.2023

Onnellista Uutta Vuotta 2023...
Happy New Year 2023. Kippis !!!!


29.12.2022

Vaaravyöhykkeellä oltiin taas näitten nettisivujen kanssa, vanhat lahtelaiset diakuvat houkuttelevat 'liikaa' vierailijoita! Palveluntarjoaja tapaa katkaista sivuston näyttämisen heti jos liikaa liikennettä - 'bandwidth exceeded' - vaikka palvelu maksettu vuodeksi kerrallaan. Vilkkaimpina päivinä kolmisensataa kuvienkatselijaa...


Lauantaina 1. tammikuuta 2022

2022 ILOTULITUSVIDEO, KUVAAJA LUMI KAARNA
2022 FIREWORKS VIDEO BY LUMI KAARNA
KLIKKAA KINKKIÄ - CLIK THIS LINK: YOUTU.BE/DHPGKTCUADS

JANUARY 1 2022 - PUROKATU LAHTI FINLAND
Torstaina 30. joulukuuta 2021

KUVAAJA, TOIMITTAJA, TAITTAJA, JULKAISIJA - VARHAISAAMUSTA MYÖHÄISEEN YÖHÖN...
* LAHTELAISTA.NET * SIGNALPENPALS.NET * GLOBALCOLLECTORS.NET * PENPALCLUBS.NET
* WORLDSIGNALS.NET * PENPALMAGAZINE.NET * FACEBOOK/RAIMO.KAARNA * ETC ETC ETC


SIGNALPENPALS.NET = 3.800 SIVUA ???
Elokuviin ILMAISEKSI = 315 kotimaista!Sivun aukeamisen nopeuttamiseksi olen pistänyt kunakin vuonna kirjoitetut jutut omalle sivulleen. Klikkaa linkkejä ja vilkaise muistelut: - KAIKKI JUTUT 2022 - 2002
2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002

Käväisepä muillakin websivustoillani !

signalpenpals.net - 50.000 friends free
worldsignals.net - ads by countries
globalcollectors.net - swap anything
penpalclubs.net - penpal papers
penpalmagazine.net - more friends
lahtelaista.net - in Finnish, Google translates...


LAHTI, TALVINEN ALEKSANTERINKATU - Kuva: YLE TV1 - Iskelmäkirkko Lahden Ristinkirkossa

240.007 09-12-2023
230.040 31-08-2023
220.132 17-06-2023
210.036 09-04-2023
200.992 24-02-2023
190.133 09-01-2023
180.198 14-12-2022
173.992 26-11-2022
160.695 18-10-2022
151.325 01-10-2022
140.650 17-08-2022
130.023 25-06-2022
120.007 06-05-2022
114.326 15-04-2022
100.153 14-02-2022
-95.270 01-02-2022
-12.110 25-10-2020


SIGNAL EXTREME COUNTER
1999 - 2017
446.418 HITS
by countries

kavijalaskuri

VANHA KOMMENTTIBLOGI NYT UUTEEN KÄYTÖÖN
- lahtelaista-blogi 2020 - kommentoi nyt uusia sivuja!